Elazığ Aileleri+

Basında Mared+

ÇORBALAR


 6.12.2010 01:18:28   1584 kez okundu.

ÇORBALAR

ÇORBALAR

 

Türlü çorbası

Malzemesi

1 havuç

1 taze soğan

150 gr. ıspanak

9-10 taze fasulye

maydanoz

8 su bardağı sıcak et suyu

1 çay bardağı pirinç

1 patates

1 soğan

1 su bardağı haşlanmış barbunya,

2 domates

2 çorba kaşığı margarin

1 çay bardağı konserve bezelye,

tuz, fesleğen, karabiber

 

§                    Havuç, patates ve kuru soğanı temizleyip küçük küpler halinde doğrayın.

§                    Taze soğanı  ve ıspanakğı temizleyip kıyın.

§                    Taze fasulyeleri temizleyip yarım santimlik parçalar halinde doğrayın.

§                    Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.

§                    Margarini tencerede eritip soğanları 1-2 dakika kavurun.

§                    Havuç, domates, patates, pirinç, ıspanak, taze fasulye, barbunya ve bezelyeyi ilave edip soteleyin.

§                    Tuz ve karabiberle tatlandırıp sıcak et suyunu ilave edin.

§                    Çorba kaynayınca kısık ateşte 30 dakika pişirin.

İnce kıyılmış maydanoz ve fesleğeni ekleyip servis yapın

         

 

                      N.Y.GENÇOSMANOĞLU

 

 

 

GARILI,GİŞİ TUD SİRKELEDİK

ŞU NEVRUZ GOKULU HARPUT ELİNDE

SEKU KÜLBELEDİK “MAYA”SÖYLEDİÜK

GÖZE BAŞLARINDA,GÜL DİPLERİNDE

 

ÜSGÜRE ÜSGÜRE AYARAN İÇERDİK

GOR GOR AYRILIR DA EKİN BİÇERDÜK

PARA,ŞAMAN ATAR,KARPUZ KESERDÜK

FETİH AHMED’İN BİZ YÜCE YOLUNDA

 

GARİPLER AND İÇDİK BULUNMAZ DENGİN

FELEK BIRAKSA DA GÖRSEK BİR VENG’İN

GÖLLERİNDE ÇİMSEK ŞİRİN KOĞANG’İN

GÖRSEK BİR GAKKOŞU HANÇER BELİNDE

 

METERİS’DEN ATDUK GURBETE KURŞUN

ALINYAZIMIZ GANADINDA GUŞUN

NE GÜZEL YARAŞMIŞ BAŞINDA PUŞUN

EZULDÜK ,ERİDİK GURBER ELİNDE

                                                                   VECİHİ TİMUROĞLU

 MERCİMEK ÇORBASI                                                                                                                           MALZEMELER

 1 Kase Mercimek,1 baş soğan,1 kaşık salça,2 kaşık margarin,1’er adet patates ve havuç,tuz,nane ve isteğe bağlı olarak karabiber

YAPILIŞI

  • Ayıklana mercimek yıkandıktan sonra havuç ve patetes soyulup küçük parçalara bölünür,kaynamakta olan suya katılarak suyunu çekene kadar pişirilir.Kaşık yardımıyla iyice ezilir.
  • Başka bir tencereye yağ konularak,doğranan soğan pembeleşince salça ilave edilir.
  • Bu karışıma 4 bardak su (Et suyu veya normal su) ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  • Kaynayan su ,ezilmiş mercimegin üzerine karıştırılmak suretiyle ilave edilir.
  • Kaynayana kadar karıştırılır.30 dakika daha pişirilir.
  • Ateşten almadan tuz atılır.İstege bağlı olarak nane,kırmızı biber ve kimyon ilave edilir.

SEBZELİ TARHANA                                                                                                 MALZEMRELE

10 Adet Tarhana, 1 “Kuru Soğan, 1 Yemek kaşığı salça, 1 margarin, 1 Tatlı kaşığı nane.

 YAPILIŞI

  • Tarhana akşamdan 2 litre suya konulup kendiliğinden açılacak şekilde bekletilir.
  • Suyu süzülmeyen tarhana orta ateşte yaklaşık 1.5 saat kaynatılır.
  • Ayrı bir kapta hazırlanan yağ, salça ve soğan karıştırılıp biraz piştikten sonra nane karıştırılıp tarhananın üzerine dökülür.
  • Yarım saat kadar da böylece piştikten sonra kaselere konulup servis yapılır.

DOMATES ÇORBASI                                                                                                  MALZEMELER

1 Kg. Domates, 3 Çorba kaşığı Un, 2 Çorba kaşığı margarin, 1’er Çay kaşığı Karabiber, Nane, Kırmızı  biber, Tuz, 3 Diş sarımsak, 3 Bardak Su.

 YAPILIŞI

  • Yıkanmış domatesler bir kabın içine rendelenir.
  • Tencereye konulan yağda un pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Rendelenen domates kavrulan un’a ilave edilir.
  • Orta dereceli ateşte 5-6 dakika pişirilir.
  • Pişirilen domateslerin üzerine su ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır.
  • İndirmeye yakın baharatlar, tuz ve dövülmüş sarımsak ilave edilir.

AYRAN ÇORBASI                                                                                               MALZEMELER

  1 Kg. yoğurt, 1Kase döğme, 1’er çay bardağı nohut, Fasulye, 1 Kaşık un, 1 adet yumurta, yeteri kadar nane, yarpuz ve tuz.

YAPILIŞI

  • Döğme, nohut ve fasulye ayıklanıp yıkandıktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kaynatılır.(Suyunu çekene kadar)
  • Yoğurt 2 ölçü su ile sulandırılarak içine yumurta konularak çırpılır.
  • Bir yemek kaşığı un ilave edilerek karıştırılır.
  • Pişirilmiş olan döğme, fasulye ve nohut karışımına ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklaşık 25 dakika kaynatılır.
  • Nane veya yarpuz ilave edildikten sonra servise sunulur.

KURUTLU ÇORBASI                                                                                         MALZEMELER

   3 adet büyük kurut, erişte, nane, yağ ve tuz.

YAPILIŞI                                                                          

  • Kurut ılık suda ezilerek ayrana dönüştürülür.
  • Erişteler makarna gibi haşlandıktan sonra süzülerek geniş bir kaba alınır.
  • Hazırlanan ayran ateşte devamlı karıştırılarak ılıtılır.
  • Haşlanan erişte ılıtılan ayran üzerine ilave edildikten sonra
  • Ayrı bir kabda yağla nane kavrulup üzerine dökülür. Servis yapılır.

TUTMAÇLI ÇORBASI                                                                                                 MALZEMELER

   1 Çay bardağı yeşil mercimek, 100 gr. Kavurma, 250 gr. Kurut, 150 gr. Tutmaç, 1’er tatlı kaşığı; tuz, nane ve kırmızı biber

YAPILIŞI

  • Kurut bir litre suda ezildikten sonra süzülür.
  • Litre su daha ilave edilerek kaynatılır.
  • Ilık suda yarım saat bekletilen yeşil mercimek kaynatılan ayranın içine süzülerek dökülür.
  • Yarım saat daha kaynatılır ve içerisine tutmaç eklenir.
  • Eritilen tereyağı, nane ve kırmızı biber üzerine ilave edilerek. Servis yapılır.

 TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI                                                                                                    MALZEMELER

 1 su bardağı arpa şehriye, 1 kase yoğurt, 1 adet yumurta, 6 su bardağı et suyu veya sade su, salça, tuz ve margarin,

YAPILIŞI

  • Tencereye konulan yağ eridikten sonra salça ilave edilip karıştırılır.
  • Et suyu veya normal su kaynadıktan sonra şehriye ilave edilip 10 dakika kadar pişirilir.
  • Bir kase yoğurda yumurta kırılarak çırpılır.
  • Bu karışım kaynayan çorbanın içerisine dökülerek bir süre daha kaynatılır.
  • İsteğe bağlı olarak, biber ve nane ilave edilerek 10 dakika dinlendirildikten sonra servise sunulur.

 SEBZELİ ÇORBASI                                                                                                

MALZEMELER

   1 kase iri bulgur, 1’er adet Domates, biber, patlıcan, 1’er kaşık salça, margarin, 5 kase su veya et suyu, 1 baş soğan

 YAPILIŞI

  • Sebzeler yıkanarak küçük, küçük doğranır.
  • Küçük doğranan soğan tencereye konulan 1 kaşık yağda pembeleşene kadar kızartılır ve 1 kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.
  • Önceden hazırlanan sebzeler tencereye dökülerek 10 dakika kadar pişirilir.
  • Bu karışıma 5 kase su ilave edilip tuzu atılır.
  • Su kaynayınca bulguru dökülüp 20 dakika daha pişirilir.
  • Sıcakken servis yapılır.

 

 

ERİŞTE ÇORBASI                                                                                              

MALZEMELER

  

1 kase erişte, 1 baş soğan, 1’er kaşık margari5n, salça tuz ve nane

 YAPILIŞI

  • Bir tencereye soğan küçük küçük doğranır, bir kaşık margarin veya kavurma konularak orta ateşte pembeleştirilir.
  • Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatılır.
  • Erişte döküldükten sonra 15 dakika pişirilir.
  • Ocaktan alındıktan sonra bir tutam nane atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika sonra servis yapılır.


DÖĞME ÇORBASI                                                                    

MALZEMELER

  

1 Kase Döğme, 150 gr kavurma, 1 yemek kaşığı salça, 1 baş soğan, 1 çay bardağı nohut, yeteri kadar tuz,

YAPILIŞI

·        Küçük küçük doğranmış o kavurma ile pembeleşinceye kadar kavrulur.

  • Salça ilave edilip bir miktar su ile nohutlar kaynatılır.
  • Sonra döğme ve tuz katılarak pişirilir.  Piştikten sonra üzerine maydanoz ekilir, isteğe bağlı alarak baharat atılır ve servis yapılır.

 KULAKLI  ÇORBASI                                       

MALZEMELER

 1 çay bardağı nohut, 1 kaşık salça, 2 su bardağı un, 1 yemek kaşığı yağ ve yeterince tuz.

 YAPILIŞI

  • Una tuz ve su katılarak hamur yapılır. Yapılan hamur 2 mm kalınlığında açılıp karelere bölünür.
  • Her kere hamur uc uca gelecek şekilde birleştirilir (İki ucu).
  • Diğer tarafta bir tencereye yağ ve salça konulup su ilave etmek suretiyle kaynatılır.
  • Kaynayan suya nohut dökülüp 10-15 dakika pişirilir.
  • Daha sonra hazırlanmış hamurlar ilave edilip 5-6 kaynar geldikten sonra ocaktan alınıp servis yapılır.

ANAMAŞİ                                                                                                 MALZEMELER

  

1 Baş soğan, 150 gr. Kavurma, 1 çay bardağı bütün mercimek, 1 çay bardağı lobik (Börülce), 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı kadar su, salça, tuz.

YAPILIŞI

  • Kavurma ile soğan kavrulur. Salça ve tuz konulup karıştırıldıktan sonra 6 su bardağı su ilave edilip kaynatılır.
  • Kaynayan suya nohut dökülerek birkaç kaynar daha kaynatılır.
  • Daha sonra bütün mercimek, lobik, döğme üzerine dökülüp pişirilir. Servis yapılır.  

 


Yorum Yap


Yazili Resim



Bu Habere Hiç Yorum Yapılmamış

0


Duyurular


Tümünü Gör

Yönetim Kurulu


Tümünü Gör

Anket

MARED ÇALIŞMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ


 


Tümünü Gör

Bugün : 3086   Son 1 Hafta : 17541   Son 1 Ay : 65700   Son 12 Ay: 910183