ÇORBALAR
ÇORBALAR
Türlü
çorbası
Malzemesi
1 havuç
1 taze
soğan
150 gr.
ıspanak
9-10 taze
fasulye
maydanoz
8 su
bardağı sıcak et suyu
1 çay
bardağı pirinç
|
1 patates
1 soğan
1 su
bardağı haşlanmış barbunya,
2 domates
2 çorba
kaşığı margarin
1 çay
bardağı konserve bezelye,
tuz,
fesleğen, karabiber
|
§
Havuç, patates ve kuru soğanı temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın.
§
Taze soğanı ve ıspanakğı
temizleyip kıyın.
§
Taze fasulyeleri temizleyip yarım santimlik parçalar halinde
doğrayın.
§
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
§
Margarini tencerede eritip soğanları 1-2 dakika kavurun.
§
Havuç, domates, patates, pirinç, ıspanak, taze fasulye, barbunya
ve bezelyeyi ilave edip soteleyin.
§
Tuz ve karabiberle tatlandırıp sıcak et suyunu ilave edin.
§
Çorba kaynayınca kısık ateşte 30 dakika pişirin.
İnce kıyılmış
maydanoz ve fesleğeni ekleyip servis yapın
N.Y.GENÇOSMANOĞLU
GARILI,GİŞİ TUD SİRKELEDİK
ŞU NEVRUZ GOKULU HARPUT ELİNDE
SEKU KÜLBELEDİK “MAYA”SÖYLEDİÜK
GÖZE BAŞLARINDA,GÜL DİPLERİNDE
ÜSGÜRE ÜSGÜRE AYARAN İÇERDİK
GOR GOR AYRILIR DA EKİN BİÇERDÜK
PARA,ŞAMAN ATAR,KARPUZ KESERDÜK
FETİH AHMED’İN BİZ YÜCE YOLUNDA
GARİPLER AND İÇDİK BULUNMAZ
DENGİN
FELEK BIRAKSA DA GÖRSEK BİR
VENG’İN
GÖLLERİNDE ÇİMSEK ŞİRİN KOĞANG’İN
GÖRSEK BİR GAKKOŞU HANÇER BELİNDE
METERİS’DEN ATDUK GURBETE KURŞUN
ALINYAZIMIZ GANADINDA GUŞUN
NE GÜZEL YARAŞMIŞ BAŞINDA PUŞUN
EZULDÜK ,ERİDİK GURBER ELİNDE
VECİHİ TİMUROĞLU
MERCİMEK
ÇORBASI MALZEMELER
1 Kase Mercimek,1 baş soğan,1 kaşık salça,2
kaşık margarin,1’er adet patates ve havuç,tuz,nane ve isteğe bağlı olarak
karabiber
YAPILIŞI
- Ayıklana mercimek
yıkandıktan sonra havuç ve patetes soyulup küçük parçalara
bölünür,kaynamakta olan suya katılarak suyunu çekene kadar pişirilir.Kaşık
yardımıyla iyice ezilir.
- Başka bir tencereye
yağ konularak,doğranan soğan pembeleşince salça ilave edilir.
- Bu karışıma 4
bardak su (Et suyu veya normal su) ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Kaynayan su
,ezilmiş mercimegin üzerine karıştırılmak suretiyle ilave edilir.
- Kaynayana kadar
karıştırılır.30 dakika daha pişirilir.
- Ateşten almadan tuz
atılır.İstege bağlı olarak nane,kırmızı biber ve kimyon ilave edilir.
SEBZELİ TARHANA MALZEMRELE
10 Adet Tarhana, 1 “Kuru Soğan, 1 Yemek kaşığı
salça, 1 margarin, 1 Tatlı kaşığı nane.
YAPILIŞI
- Tarhana akşamdan 2 litre suya konulup
kendiliğinden açılacak şekilde bekletilir.
- Suyu süzülmeyen tarhana
orta ateşte yaklaşık 1.5 saat kaynatılır.
- Ayrı bir kapta
hazırlanan yağ, salça ve soğan karıştırılıp biraz piştikten sonra nane
karıştırılıp tarhananın üzerine dökülür.
- Yarım saat kadar da
böylece piştikten sonra kaselere konulup servis yapılır.
DOMATES ÇORBASI MALZEMELER
1 Kg. Domates, 3 Çorba kaşığı
Un, 2 Çorba kaşığı margarin, 1’er Çay kaşığı Karabiber, Nane, Kırmızı biber, Tuz, 3 Diş sarımsak, 3 Bardak Su.
YAPILIŞI
- Yıkanmış domatesler
bir kabın içine rendelenir.
- Tencereye konulan
yağda un pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Rendelenen domates
kavrulan un’a ilave edilir.
- Orta dereceli
ateşte 5-6 dakika pişirilir.
- Pişirilen
domateslerin üzerine su ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır.
- İndirmeye yakın
baharatlar, tuz ve dövülmüş sarımsak ilave edilir.
AYRAN
ÇORBASI MALZEMELER
1 Kg. yoğurt, 1Kase döğme, 1’er çay bardağı nohut,
Fasulye, 1 Kaşık un, 1 adet yumurta, yeteri kadar nane, yarpuz ve tuz.
YAPILIŞI
- Döğme, nohut ve
fasulye ayıklanıp yıkandıktan sonra, 4 kase suda 40 dakika
kaynatılır.(Suyunu çekene kadar)
- Yoğurt 2 ölçü su
ile sulandırılarak içine yumurta konularak çırpılır.
- Bir yemek kaşığı un
ilave edilerek karıştırılır.
- Pişirilmiş olan
döğme, fasulye ve nohut karışımına ayran ilave edilerek kaynayana kadar
yaklaşık 25 dakika kaynatılır.
- Nane veya yarpuz
ilave edildikten sonra servise sunulur.
KURUTLU ÇORBASI MALZEMELER
3
adet büyük kurut, erişte, nane, yağ ve tuz.
YAPILIŞI
- Kurut ılık suda
ezilerek ayrana dönüştürülür.
- Erişteler makarna
gibi haşlandıktan sonra süzülerek geniş bir kaba alınır.
- Hazırlanan ayran
ateşte devamlı karıştırılarak ılıtılır.
- Haşlanan erişte
ılıtılan ayran üzerine ilave edildikten sonra
- Ayrı bir kabda yağla
nane kavrulup üzerine dökülür. Servis yapılır.
TUTMAÇLI ÇORBASI MALZEMELER
1 Çay bardağı yeşil mercimek, 100 gr. Kavurma, 250
gr. Kurut, 150 gr. Tutmaç, 1’er tatlı kaşığı; tuz, nane ve kırmızı biber
YAPILIŞI
- Kurut bir litre
suda ezildikten sonra süzülür.
- Litre su daha ilave
edilerek kaynatılır.
- Ilık suda yarım
saat bekletilen yeşil mercimek kaynatılan ayranın içine süzülerek dökülür.
- Yarım saat daha
kaynatılır ve içerisine tutmaç eklenir.
- Eritilen tereyağı,
nane ve kırmızı biber üzerine ilave edilerek. Servis yapılır.
TERBİYELİ ŞEHRİYE
ÇORBASI MALZEMELER
1 su bardağı arpa şehriye, 1 kase yoğurt, 1 adet
yumurta, 6 su bardağı et suyu veya sade su, salça, tuz ve margarin,
YAPILIŞI
- Tencereye konulan
yağ eridikten sonra salça ilave edilip karıştırılır.
- Et suyu veya normal
su kaynadıktan sonra şehriye ilave edilip 10 dakika kadar pişirilir.
- Bir kase yoğurda
yumurta kırılarak çırpılır.
- Bu karışım kaynayan
çorbanın içerisine dökülerek bir süre daha kaynatılır.
- İsteğe bağlı
olarak, biber ve nane ilave edilerek 10 dakika dinlendirildikten sonra
servise sunulur.
SEBZELİ ÇORBASI
MALZEMELER
1 kase iri bulgur, 1’er adet Domates, biber,
patlıcan, 1’er kaşık salça, margarin, 5 kase su veya et suyu, 1 baş soğan
YAPILIŞI
- Sebzeler yıkanarak
küçük, küçük doğranır.
- Küçük doğranan
soğan tencereye konulan 1 kaşık yağda pembeleşene kadar kızartılır ve 1
kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.
- Önceden hazırlanan
sebzeler tencereye dökülerek 10 dakika kadar pişirilir.
- Bu karışıma 5 kase
su ilave edilip tuzu atılır.
- Su kaynayınca
bulguru dökülüp 20 dakika daha pişirilir.
- Sıcakken servis
yapılır.
ERİŞTE ÇORBASI
MALZEMELER
1 kase erişte, 1 baş soğan, 1’er kaşık margari5n,
salça tuz ve nane
YAPILIŞI
- Bir tencereye soğan
küçük küçük doğranır, bir kaşık margarin veya kavurma konularak orta
ateşte pembeleştirilir.
- Salça ilave edilip
4 kase su konularak kaynatılır.
- Erişte döküldükten
sonra 15 dakika pişirilir.
- Ocaktan alındıktan
sonra bir tutam nane atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika sonra
servis yapılır.
DÖĞME ÇORBASI
MALZEMELER
1 Kase Döğme, 150 gr
kavurma, 1 yemek kaşığı salça, 1 baş soğan, 1 çay bardağı nohut, yeteri kadar
tuz,
YAPILIŞI
·
Küçük küçük doğranmış o kavurma ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Salça ilave edilip
bir miktar su ile nohutlar kaynatılır.
- Sonra döğme ve tuz
katılarak pişirilir. Piştikten
sonra üzerine maydanoz ekilir, isteğe bağlı alarak baharat atılır ve
servis yapılır.
KULAKLI ÇORBASI
MALZEMELER
1 çay bardağı nohut, 1
kaşık salça, 2 su bardağı un, 1 yemek kaşığı yağ ve yeterince tuz.
YAPILIŞI
- Una tuz ve su
katılarak hamur yapılır. Yapılan hamur 2 mm kalınlığında açılıp
karelere bölünür.
- Her kere hamur uc
uca gelecek şekilde birleştirilir (İki ucu).
- Diğer tarafta bir
tencereye yağ ve salça konulup su ilave etmek suretiyle kaynatılır.
- Kaynayan suya nohut
dökülüp 10-15 dakika pişirilir.
- Daha sonra
hazırlanmış hamurlar ilave edilip 5-6 kaynar geldikten sonra ocaktan
alınıp servis yapılır.
ANAMAŞİ MALZEMELER
1 Baş soğan, 150 gr. Kavurma, 1 çay bardağı bütün
mercimek, 1 çay bardağı lobik (Börülce), 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı
kadar su, salça, tuz.
YAPILIŞI
- Kavurma ile soğan
kavrulur. Salça ve tuz konulup karıştırıldıktan sonra 6 su bardağı su
ilave edilip kaynatılır.
- Kaynayan suya nohut
dökülerek birkaç kaynar daha kaynatılır.
- Daha sonra bütün mercimek, lobik, döğme üzerine
dökülüp pişirilir. Servis yapılır.