Elazığ Aileleri+

Basında Mared+

YEMEKLER


 6.12.2010 00:38:43   1729 kez okundu.

YEMEKLER

ELAZIĞ HARPUT  YEMEKLERİ

 IŞGINLI YUMURTA                                                                                           MALZEMELER                                  

   500 Gr. ışkın, 3adet yumurta, 3 yemek kaşığı yağ, 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

  • Işkınlar soyulup küçük küçük doğranır. 
  • Tavada eritilen yağa dökülerek yumuşayıncaya kadar pişer.
  • Arzu edilirse ezilir.
  • Pişen ışkının üzerine yumurtalar kırılır ve tuzu atılır.
  • Tavanın ağzı kapatılarak pişinceye kadar ateş üzerinde kalır.
  • Ve sıcak servis yapılır. 

SIRIN                                                 

MALZEMELER

1 Kg. Un., 2 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 2 Kg. Yoğurt, 6 diş sarımsak, 250 Gr. Tereyağı

YAPILIŞI

  • 1 Kg. un, su ve tuz katılarak hamur yapılır.
  • Hazırlanan hamurdan orta büyüklükte yufkalar açılarak sac üzerinde pişirilir.
  • Pişirilen yufkalar düzgün bir katlanarak eşit büyüklükte kesilir ve bir tabak içerisine dizilir.
  • Üzerine hafif sıvılaştırılmış yoğurt ile dövülmüş sarımsak dökülür.
  • Daha sonra tereyağı bir tavada eritilerek ilave edilir.

UFALAMA                                                                         MALZEMELER                               

   250 Gr. Tereyağı, 500 Gr. Un, yeteri kadar su, tuz, ekşi hamur.

 

YAPILIŞI

           Un, su ve ekşi hamurla yoğrulup hamur yapılarak 30 kadar bekletilir.

  • Hazırlanan hamur yağlanan tepsiye konularak fırına atılıp pişirilir.
  • Piştikten sonra üst tabaka (Kabuk) çıkarılarak iç kısım ufalanıp üzerine eritilmiş tereyağı dökülür.
  • Servis yapılır.

GAYGANA                                             

MALZEMELER                                  

   1 Yemek kaşığı yoğurt, 2adet yumurta, yeterince yumurta, karbonat, tuz ve yağ.

YAPILIŞI

  • Yumurta, yoğurt, tuz, karbonat.
  • Ve alabildiğince un konulup çırpılır.
  • Diğer taraftan kızdırılmış yağa, hazırlanmış olan karışımdan kaşık kaşık dökülüp kızartılıp servis yapılır.

TAVA                         

MALZEMELER                                  

  300 gr piliç, 50 gr mantar, 100 gr fıstık içi, 100 gr kaşar, 1 yemek kaşığı tereyağı, karabiber, tuz ve kekik.

 YAPILIŞI

  • Pilicin göğüs kısmı çıkarılarak dövecekle ezilir.
  • Ezilen piliç göğsünün içerisine kaşar peyniri, mantar, tereyağı, ezilmiş fıstıkçı, tuz, karabiber ve kekik eklenip rulo haline getirilir.
  • Izgarada pişirildikten sonra çanağa dizilir.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serilip fırında 10 dakika pişirilir.
  • Fırından alınarak üzerine ezilmiş fıstık içi serilip tekrar fırına verilir.
  • 5 dakika daha pişirildikten sonra sıcak olarak servis yapılır.

EŞKİLİ KÖFTE                                                                               MALZEMELER                                      

   500 Gr. Yağsız kıyma, 300 Gr. Bulgur, 1 Baş Soğan, 1 Tatlı Kaşığı salça, 2 Tatlı Kaşığı Tuz, 2 Çorba Kaşığı Sumak, 1 Çorba Kaşığı Yağ.

 

YAPILIŞI

 

  • İnce kıyılan soğan, tuz, kıyma, bulgur ve salça karıştırılarak 5 dakika  yoğrulur.
  • Yoğrulan karışım yuvarlanarak köfte yapılır.
  • Bir çorba kaşığı yağda ince kıyılmış soğan pembeleşince salça ilave edilir.
  • Daha sonra 1 litre su ilave edilerek kaynatılır.
  • Ayrı biir kapta 2 çorba kaşığı sumak ve yarım litre su kaynatılıp süzülür.
  • Diğer tarafta kaynayan suya köfteler atıldıktan sora sumaklı su üzerine dökülür.
  • Bu halde 20 dakika kadar pişirilir.

 MIHLAMA                                                      MALZEMELER                               

   2 Baş Kuru Soğan, 250Gr. Tereyağı, 5 adet yumurta, Yeteri kadar tuz.

YAPILIŞI

  • Bir tavaya tereyağı konularak eritilir.
  • Küçük küçük doğranan soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kızartılır.
  • Üzerine yumurta kırılır, tuzu atılarak orta ateşte pişirilir.

 PESTİLLİ YUMURTA                                                     MALZEMELER                                

   2 Kalıp dut pestili, 1 kaşık margarin veya tuzsuz tereyağı, 3 adet yumurta.

YAPILIŞI

 

  • Pestiller  küçük parçalara bölünerek ılık suda 5 dakika bekletilip süzgece dökülür.
  • Süzgeçten alınan pestiller temiz bir bezin arasına konularak suyu alınır.
  • Bir tavaya margarin veya tereyağı konup eritilir.
  • Pestiller yağ’ın içerisine dökülerek 5 dakika kavrulur .
  • Yumurtalar tek tek pastilin üzerine karıştırılır.
  • Yumurtalarda pişince ocaktan indirilir ve servis yapılır
  • Not: Kuru dut kavurması aynı yöntemle yapılır

GÖME                                                               

MALZEMELER

1500 gr un (Kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz,  750 gr soğan, 100 gr tereyağı, bir miktar pul biber, tuz.

 YAPILIŞI

  • Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
  • Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda kavrulur.
  • Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
  • (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,  kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
  • Ceviz havanda dövülür.
  • Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir.
  • Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yayılır. Harcın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
  • Böylece bir harçlı, bir cevizli  olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
  • En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır.
  • Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki kalın  yufka kaldırılır.
  • Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.

KELLECOŞ                                                                    MALZEMELER                             

   1 kg kurut, 3 baş soğan, 250 gr kavurma, 2 adet tandır ekmeği, 250 gr tereyağı.

YAPILIŞI

  • Kurut bir kap içerisinde suyla ayran olacak şekilde ovalanır.Tandır ekmeği geniş bir kap içerisine doğranır.
  • Diğer taraftan soğanlar küçük küçük doğranarak tereyağı ve kavurma ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Hazırlanan bu karışım tandır ekmeğinin üzerine, onun üzerine de kurut ayranı ısıtılıp dökülür ve servis yapılır.

 KISIR                                                                               MALZEMELER                                  

  5 çay bardağı köftelik bulgur, 2 su bardağı kaynatılmış su, 1 çay kaşığı tuz, 100 gr domates salçası, 100 gr biber salçası, 2 çay kaşığı baharat, 1 demet maydanoz, 200 gr taze soğan, 2 adet limon, 2 çay bardağı  zeytinyağı. 

 YAPILIŞI

  • Köftelik bulgur geniş bir kapta sıcak suda 15 dakika bekletilir.
  • Salçalar, baharatlar ve tuz ile iyice karıştırılır.
  • İnce kıyılmış maydanoz, soğan, limon ve zeytinyağı yukarıda hazırlanan bulgura ilave edilip karıştırılır. 
  • Yeşillik turşu ile süslendikten sonra soğuk olarak servise sunulur.

 DİLİMDOLMA                                                                                                            MALZEMELER                 

   500 gr yağsız kıyma, 750 gr ince bulgur, 1 baş kuru soğan, 3 orta boy patlıcan, 3 adet yeşil biber, 4 adet iri domates, 2 çay bardağı sumak, yeteri  kadar margarin, salça, tuz ve kırmızı biber.

YAPILIŞI

·         Tencereye yarım sana yağı konulup eritilir.

·         Bir kaşık salça ilave edilerek ocaktan alınır.

·         Bir kabın içerisine çok küçük doğranan soğan, kıyma, kırmızı biber, tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yoğrulup bir kenara toplanır.

·         Patlıcanlar önce yuvarlak olarak 4-5’e bölünür.

·         Daha sonra bölünen patlıcanlar dikdörtgen şeklinde 1 cm kalınlığında kesilir.

·         Domates ile biber de yemeklik şekilde doğranır.

·         Yoğrulan kıymadan küçük parçalar alınarak avuç içinde sıkılır. Harcı hazır olan tencereye dizilir.

·         Üzerine patlıcan, domates ve biber serpiştirilir.

·         Kıyma bitene kadar bu işleme devam edilir. Kıyma bitince sıcak su ilave edilerek pişirilir.

·         Ocaktan indirmeden sıcak suya konulan sumak süzülerek bir taşın daha kaynatılıp ocaktan alınır ve servis yapılır.

 KABURGA DOLMASI                          

MALZEMELER                               

2.5 Kg kaburga (Koyun eti, sağ göğüs kısmı), 750 gr pirinç, 300 gr kıyma, 1 baş soğan, 150 gr kabuğu soyulmuş badem içi, 250 gr tereyağı, 2 kaşık salça, 1demet maydanoz, yeteri kadar tuz, kırmızı biber, kara biber.  

 YAPILIŞI

 

  • Kaburganın cağlı kısmından ağzı açılır. Tencerede kabukları soyulmuş badem ile kıyma yağda kavrulur.
  • Soğan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katılarak kavurma işlemi tamamlanır.
  • Pirinç miktarı kadar su ilave edilerek pirinç açılıncaya kadar düşük ateşte pişirilir, üzerine maydanoz ilave edilir.Hazırlanan bu iç pilav açılan kaburgaya doldurulur ve etin ağzı dikilir.
  • Etin iki tarafına salça sürülerek yağda kızartılır.

 

 

 

 

KARAKAVURMA                      

MALZEMELER                                  

Yarım gövde koyun veya keçi  eti, kuyruk yağı, tuz

YAPILIŞI

 

  • Sonbaharda kış’a hazırlık olarak yapılan ve yemeklerde kullanılan kara kavurma için,yarım gövde koyun veya keçi eti alınıp küçük küçük doğranarak iyice yıkandıktan sonra bir kazan içerisinde (ayrı bir kapta eritilen kuyruk yağı  içerisinde) tuzu atılıp kazanın ağzı kapatılarak kızartılır. 
  • Arada bir etler karıştırılarak iyice pişmesi sağlanır.
  • Pişme işlemi tamamlandıktan sonra küp veya tenekelere boşaltılıp dondurulur.
  • Soğuk veya sıcak olarak yenir.

 MUKAŞERLİ PİLAV                                                                                                 MALZEMELER                                  

1 kase pilavlı bulgur, 2 yemek kaşığı  tereyağı, yeterince mukaşer, kara nohut, tuz ve su. 

YAPILIŞI

 

  • Erimiş tere yağı ile bulgur kızartılarak, üzerine mukaşer ilave edilip karıştırılır.
  • Sonra su ve tuz konularak hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilerek servis yapılır

 BUMBAR                                                                                                     MALZEMELER                                  

Koyun yada keçiden çıkarılan iki adet dolmalık bağırsak (Yenilen kısmın sağlam olması gerekir.) 250 gr köftelik bulgur, 50 gr pirinç, 300 gr orta yağlı kıyma, 1 çay kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı kırmızı biber, 1 baş kuru soğan, 100 gr salça, 100 gr margarin, yeteri kadar nane, reyhan, tuz.  

 

YAPILIŞI

 

  • Taze bağırsak bir gün önceden temizlenip, tuzlu suda bekletilip iyice iç dış kısmı zar halini alıncaya kadar temizlenir.
  • Yukarıda belirtilen malzemeler karıştırılıp pilav şeklinde pişirilir.
  • Pişirilen malzeme temizlenen bağırsaklara doldurulur.
  • Doldurulan bağırsaklar kısık ateşte iyice haşlanır.
  • Haşlama işi tamamlandıktan sonra istenirse fırında yada yağda kızartılarak pişirme işi tamamlanır.
  • İsteğe bağlı olarak haşlanmış yada kızartılmış olarak servise hazır hale getirilir.
  • Sıcak veya soğuk olarak tüketilir.

LAHANA SARMASI                                                                                                   MALZEMELER                               

500 gr yağlı kıyma, 1 baş lahana, 1 baş soğan, 2’şer kaşık salça, margarin,yeteri kadar tuz, kırmızı biber, maydanoz.

 YAPILIŞI

 

  • Lahananın yaprakları ayrılarak tuzlu suda haşlanır.
  • Bir tepsi içerisine kıyma, tuz, kırmızı biber, ince kıyılmış maydanoz ve bir kaşık salça konulup biraz su ilave edilerek yoğrulur.
  • Daha sonra bulgur da karıştırılarak iyice yoğrulur. Önceden haşlanmış olan lahana içerisine kıyma  harcından konulup sarılır.
  • Tencerede hazırlanan yağlı salçanın üzerine dizilir.
  • Dizilen sarmaların üzerine iç kapak konulur.
  • Başka bir kapta kaynatılan su üzerine dökülerek beş dakika  har ateşte, 40 dakikada kısık ateşte pişirilerek üzerine sumak veya limon dökülür.

SÜSLÜ FİDOŞ                                                                                MALZEMELER                                  

500 gr (normal) kıyma, 500 gr patlıcan, 250 gr yeşil biber, 1 çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı salça, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz, yeteri kadar tuz ve kırmızı biber 

 YAPILIŞI

  • Kıyma, kuru soğan, kırmızı biber, tuz ve maydanoz karıştırılıp yoğrularak harç yapılır.
  • Haçtan küçük parçalar alınarak şekil verilir.
  • Patlıcan halka şeklinde doğranıp yağda hafif kızartılır.
  • Doğranmış olan yeşil biber,domates, patlıcan ve köfteler sıra ile tepsiye dizilir.
  • Ilık suda yapılan salça üzerine dökülerek fırına atılır.
  • 10 dakika fırında pişirilir ve sıcak servis yapılır.

 KEŞKEK                                                                              MALZEMELER                                   

500 gr döğme, 1 kaşık  tere yağı, 1 baş soğan, yarım kaşık

 YAPILIŞI

 

  • Doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. 
  • Yarım kaşık salça ilave edilip karıştırılır.
  • 2 litre su konularak kaynatılır.
  • Döğme katılarak, kapağı açılmadan suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Servis tabağına alınarak üzerine tere yağı dökülür.

 YAPRAK SARMASI                                                             MALZEMELER                                    

500 gr asma yaprağı, 500 gr kıyma, 750 gr bulgur (küçük), 1 baş kuru soğan, 1 deste maydanoz, 1 kaşık salça ve tuz.

 YAPILIŞI

 

  • Küçük küçük doğranan soğan ve maydanoz ile kıyma, bulgur, salça ve tuz karıştırılarak iyice yoğrulur.
  • Yapraklar yıkandıktan sonra haşlanır.
  • Önceden hazırlanan harç yapraklara sarılarak tencereye dizilir.
  • Yağ ve salçalı bir litre su ilave edilerek 45 dakika pişirilir.

                                                   İÇLİ KÖFTE                                                                 MALZEMELER

1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 Kg. Bulgur (ince), 2 baş soğan, 100gr , Ceviziçi ve bir paket margarin (125gr), 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.

YAPILIŞI

İÇİ

  • Soğan küçük küçük doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
  • Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz karabiber ve ceviziçi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır.

DIŞI

·        Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.

·        Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanmış olduğumuz iç harçtan parmak yardımıyla açtığımız köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.

·        Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır buna bir litre su konup kaynatılır.

·        Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizilerek on dakika pişirilir.

·        Sıcak olarak servis yapılır.

 

KÖFTE                                                                          MALZEMELER

750 gr kıyma, 3 soğan, 2 çorba kaşığı su , 2 çorba kaşığı sıvıyağ, Tuz, karabiber, kimyon, 3 dilim bayat ekmek içi, 1 yumurta, 10 kiraz domates, 3-4 kıvırcık salata yaprağı, Kırmızı tozbiber

HAZIRLANIŞI

§         Ekmekeri suyla ıslatıp elinizle sıkın ve ufalayın.

§         2 soğanı soyup rendeleyin.

§         Kıymayı bir kaba alı ekmek içi, soğan, yumurta, su, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı tozbiber ilave ederek yoğurun.

§         Hazırladığınız köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.elinizde yuvarlayıp uzun köfteler hazırlayın. Köfteleri tavaya dizip üzerlerine sıvıyağ sürün.

§         Izgarada çevirerek kızartın.

§         Kalan soğanı soyup halka şeklinde doğrayın.

§         Domatesleri yıkayıp dörde kesin.

§         Salata yapraklarını şerit şeklinde kesin.

§         Salata yaprağı, soğan ve domatesleri bir kapta harmanlayıp servis tabaklarına paylaştırın.

§         Üzerlerine köfteleri yerleştirin ve sıcak olarak servis yapın

PATİLA                                                        

MALZEMELER                                  

Un, peynir, su, ekşi hamur, maydanoz.

YAPILIŞI

  • Un, su ve ekşi hamur karışımıyla, yumuşak bir hamur yapılır.
  • 2 mm kalınlığında yufkalar açılıp ikiye bölünür. Bölünen yufkalara peynir(Rendelenmiş) ve maydanoz serilerek üzeri yufkanın diğer yarısıyla kapatılır.
  • Hafif ateşte sac üzerinde pişirilir.
  • Sıcak sıcak yağlanıp servis yapılır.

NOT: Hazırlanan iç kavurmalı ve patetesli de olabilir.

PEYNİRLİ EKMEK                                                            MALZEMELER                                       

1 Kg. Tuzsuz Taze Peynir(dört kişilik), 600 Gr. Toz Şker, 1Kg. Mayalı Ekmek Hamuru(250x4)adet

YAPILIŞI

  • Elazığ’a ait olan ve genellikle pide (açık ekmek) ekmeği yapan fırınlarda yapılan Peynirli ekmek, Evlerde de yapılmaktadır. 
  • Normal mayalı ekmek hamuru yuvarlak veya elipsi şeklinde açılıp taze peynir ufalanarak açılan hamurun üzerine yayılır. Hamurun kenarları kıvrılarak peynirin üzerine toz şeker serpilir ve fırında yeteri kadar ekmek gibi pişirilir. .
  • Piştikten sonra fırından çıkarılarak kesilip servis yapılır.

FIRINDA SEBZELİ TAVUK BUT                             MALZEMELER

Malzemesi, 1 tavuk but, 3 patates, 2 havuç, 4-5 arpacık soğan, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı kırmızı tozbibe

HAZIRLANIŞI

§         Tavuk budunu 4 eşit parçaya bölün.

§         Etleri büyük bir çelik yada düdüklü tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.

§         Bir kapta sıvıyağ tuz ve baharatları karıştırın.

§         Tavuk etlerini bu karışımına bulayıp fırın kabına aralıklı olarak dizin.

§         Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 15 dakika bekletin.

§         Patates, soğan ve havuçları temizleyip iri iri doğrayın.

§         Etleri haşladığınız suya ekleyin.

§         Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Tuz serpip 15 dakika pişirin.

§         Haşlanmış sebzeleri kevgire alıp etlerin aralarına yerleştirin.

§         Haşlama suyundan 1 kepçe kadar alıp üzerine gezdirin ve kaba fırına verin.

§         15 dakika pişirin fırın ısısını 175 dereceye indirin ve 15-20 dakika daha pişirin.

§         Sıcak olarak servis yapın.

BÖREĞİ                                                      

           MALZEMELER                               

1 Su bardağı Yoğurt veya süt, 1 su bardağı sıvı yağ, (Kızartma için), 1.5 Çay bardağı sıvı yağ(Hamuru için), 2 adet yumurta, yeteri kadar un ve tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 dilim peynir. Maydanoz, 1’er yemek kaşığı limon suyu ve limon kabuğu rendesi.

 

YAPILIŞI

 

  • Bir kabın içerisine  sıvı yağ, yoğurt veya süt, yumurta, tuz ve kabartma tozu atılarak karıştırılır.
  • Bu karışma yeterince elenmiş un ilave edilerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Peynir rendelenerek ince kıyılmış maydanozla karıştırılır. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılır.
  • Açılan yufka içerisine peynir maydanoz karışımından konularak yufkanın yarısı üzerine gelecek şekilde etrafı toparlanarak kapatılır.
  • Hazırlanan börekler kızgın yağda kızartılır.

YARIM KUZU                                    

              MALZEMELER                                    

Yumurta, Yeşillik, baharat ve tuz.

YAPILIŞI

 

  • Yumurtalar haşlandıktan sonra iri iri doğranır.
  • Üzerine baharat ve yeşillik serpilir.
  • Dürüm yapılarak( Ekmek arası) veya salata olarak yenilir

 GÖMME                                                                       MALZEMELER                                   

1 kg Un, Yeteri kadar Kurut, Su, Tuz ve Sarımsak, 300 Gr. Tereyağı.

 YAPILIŞI

 

  • 1 Kg. Un’a yeterince su ve tuz katılarak hamur yapılır.
  • Hazırlanan hamur tepsiye yapılarak fırına atılır.
  • Piştikten sonra fırından çıkarılan ekmeğin üst kabuk kısmı kaldırılıp orta kısmı elle ufalanarak üzerine önceden hazırlanan kurut ayranı ve sarımsak, daha sonra da kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

 KUZU TANDIR                                                                                   MALZEMELER                                  

1 kg kuzu eti, 4 baş kuru soğan

 YAPILIŞI

  • Kuzu eti ve soğanlar tüm olarak suda haşlanır.
  • Haşlanan et bir tepsiye dizilerek üzerine tereyağı sürülür.
  • Tepsi fırına verildikten sonra kızarıncaya kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servise verilir.

KOFİK DOLMA                                                                MALZEMELER    

 

25’er adet Kofik( Kurutulmuş dolmalık Biber ve Patlıcan’ın mahalli adı), 750 Gr. Pirinç, 5 adet kuru soğan, 2 su bardağı zeytinyağı, Yeteri kadar tuz, Karabiber, kırmızı biber, 7 türlü bahar, Kuş üzümü ve nane.

 YAPILIŞI

  • Kofikler sıcak suda haşlanır..
  • Ayrı bir tencerede ince ince kıyılan soğanlar pembeleşince
  • Yıkanmış pirinç ve diğer baharat ve tuz karıştırılarak kavrulur.
  • Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Bu pilav haşlanan kofiklerin içerisine doldurulur.
  • Bir ölçü suyla da kofikler pişirilir.

 GÜVEÇ                                                                                            MALZEMELER                                      

1 kg kemikli kuzu eti, 1.5 kg. patlıcan, 1 kg. domates, 3 baş sarımsak, margarin, Baharat ve tuz

 YAPILIŞI

  • Topraktan yapılmış güveç kabının en altına et serpilir.
  • Üzerine kare kare doğranmış patlıcanlar.
  • Onun üzerine doğranmış biber, domates, sarımsak, margarin konulduktan sonra, tuz ve baharatlar serpilip üzeri patlıcan kabukları ile kapatılıp fırında yeteri kadar pişirilir.
  • Sıcak olarak servise sunulur.

KENGER YEMEĞİ                                                                   MALZEMELER

1 Kg. Kenger, 3 Adet ışkın, 250 Gr, Kıyma, 1 baş soğan, 1’er kaşık salça ve margarin, tuz

 HAZIRLANIŞI

·        Kenger, dikenlerinden temizlenerek iyice yıkanır.

·        Soyulan ışkınla birlikte doğranır.

·        Bir tencereye 1 kaşık margarin konularak küçük doğranan soğan yağda pembeleştirilir.

·        Sonra kıyma ilave edilerek 5 dakika kadar kavrulur.

·        Salça konulup önceden hazırlanan kenger ve ışkın tencereye dökülüp kahpağı kapatılarak 15 dakika düşük ateşte pişirilir.

·        Bir kapta yarım litre su kaynatılıp pişmekte olan kengerin üzerine dökülür ve 40 dakika daha pişirilir.

 

KENGER YEMEĞİ

MALZEMEER

1 Kg. Kenger, 3 Adet ışkın,, 250 Gr, Kıyma, 1 baş soğan, 1 'er kaşık salça ve margarin, tuz

 

YAPILIŞI

  • Kenger, dikenlerinden temizlenerek iyice yıkanır.
  • Soyulan ışkınla birlikte doğranır.
  • Bir tencereye 1 kaşık margarin konularak küçük doğranan soğan yağda pembeleştirilir.
  • Sonra kıyma ilave edilerek 5 dakika kadar kavrulur.
  • Salça konulup önceden hazırlanan kenger ve ışkın tencereye dökülüp kapağı kapatılarak 15 dakika düşük ateşte pişirilir.
  • Bir kapta yarım litre su kaynatılıp pişmekte olan kengerin üzerine dökülür ve 40 dakika daha pişirilir.
  • Servis yapılır.

 KABAK KARNIYARIK

MALZEMELER

1 Kg. Kabak, 500 Gr. Kıyma, 1 baş kuru soğan, l adet domates, 1 adet biber, tuz ve sıvı yağ.

 

YAPILIŞI

  • Kabaklar kazınır, Uçları kesilerek ortadan enlemesine iki parçaya ayrılır.
  • Bir çay kaşığı ile ortadaki çekirdek kısmı çıkarılır. Daha sonra sıvı yağda hazırlanan kabaklar kızartılır.
  • Sıvı yağ tencerede yakılarak içerisine soğan ilave edilir, soğan biraz yumuşayıp sote haline gelince kıyma ilave edilir.
  • Kıyma kıvamını aldıktan sonra maydanoz, kara biber , tuz ilave edilip, kızartılmış olan kabakların ortasına yerleştirilir.
  • Domates, biber ve maydanozla süslenir.

 PİRPİRİM

MALZEMELER

1 Kg pirpirim , Yarım'şar çay bardağı mercimek ve lobik (Börulce) 1 çay bardağı nohut, yarım Çay bardağı döğme, 2 yemek kaşığı tereyağı 1 baş soğan, 1 yemek kaşığı salça ve baharat.

 YAPILIŞI

  • Temizlenmiş ve yıkanmış pirpirimler 1 gün önceden suya konulmuş nohut haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilir. Diğer taraftan bir tencere doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Kavrulan soğana salça, baharatlar ve tuz ilave edildikten sonra haşlanmış nohut ve pirpirim konulup karıştırılır.
  • .Sonra mercimek, lobik ve döğme dökülüp su ilave edilir.
  • .Yarım saat pişirilerek servis yapı1ır. ''Elazığ'lı maharetli kadınlar yıllardır bütçelerine katkı sağlamak ve yemekler tad olsun diye TANDIR EKMEĞİ, ER1ŞTE, TURŞU,
  • ORCİK VE PESTİL yapımlarım şenliklerle. gerçekleştirmişlerdir.

 TARAKLIK

MALZEMELER

Koyunun bel kemiği (İste bağlı miktarda) 2 bardak su ve tuz.

 YAPILIŞI

 

  • Koyunun bel kemiği (etli olarak) geniş bir tepsiye konularak bir tutam tuz atılıp
  • 2 bardak su ilave edildikten sonra orta hararetli fırında pişirilerek servis yapılır.

 KİBE

MALZEMELER

500 gr kıyma, 250 gr köftelik bulgur, 1 Baş soğan , şir ve tuz.

 

YAPILIŞI

  • Küçükbaş hayvanın işkembesinin bir bölümü alınır ve temizlenir (Şir )
  • Diğer taraftan köftelik bulgur kıyma, soğan, tuz karıştırılarak  iç yapılır.
  • Yapılan iç şirin içine konulduktan sonra ağzı dikilir.
  • Suda haşlandıktan sonra servis yapılır.

  • KUYMAK

MALZEMELER

150 gr Tereyağı, 100 grup, su ve tuz.

 YAPILIŞI

  • Tereyağı , un, bir miktar su ve tuz karıştırıldıktan sonra hafif ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilerek servis yapılır.

YARMA LAPASI

MALZEMELER

500 gr. Yarma, 2 baş soğan, 250 gr. Tereyağı.

 YAPILIŞI

  • Soğan küçük küçük doğranarak yağda kavrulur, üzerine su ilave edilerek kaynatılır.
  • Kaynayan suya yarma dökülerek pişirilir.
  • Pişen lapa tabaklara alınarak üzerine kaşıkla tereyağı dökülür ve servis yapılır.

 TAVŞAN UFALAMA

MALZEMELER

1 adet tavşan ( veya keklik), Yeterince Fetir ekmek (Yufka halinde açılıp saç'da pişirilen mayasız hamur ekmeği), 250 Gr Tereyağı, Tuz.

YAPILIŞI

  • Tavşan, soyularak yıkanıp, temizlendikten sonra bir gün süreyle kar altında kanının çek-
  • ilmesi için bekletilir.
  • Kanı iyice çekilen tavşan suda haşlanıp fetir ekmeği ile birlikte geniş bir kap içerisinde iyice ufalanır.
  • Üzerine kızgın yağ dökülerek servis yapılır.

KORMANLI PlLAV

MALZEMELER

1 kase pilavlık bulgur, Yarım Kg. Korman, 1 çay bardağı mukaşer; 1 150 gr. Tereyağı, . Tuz ve soğan,yeterin3ce su. .

 YAPILIŞI

  • Küçük doğranmış soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. ]
  • Temizlenmiş ve yıkanmış kormanlar ilave edilip karıştırılacak.
  • Daha sonra bulgur ve mukaşer konulup karıştırılacak diğer tarafta kaynatılan su bu karışıma ilave edilip, tuzu atılarak orta ateşte pişirilerek servis yapılır.

SİMİT PİLAVI

MALZEMELER

1 Kase ince bulgur, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 baş soğan, yeterince su ve tuz.

 

YAPILIŞI

  • Küçük doğranmış soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır
  • Sonra su ilave edilip kaynatılır.
  • Kaynayan suya bulgur (Simit) dökülüp tuz ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ateşten alınıp servis yapılır.

 YAĞLI  EKMEK

MALZEMELER

1Kg un, 1 su bardağı tereyağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı süt, Ekşi hamur(ceviz büyüklüğünde ) ve tuz .

 YAPILIŞI

  • Geniş bir kab içerisine un konulup ortası açılır,
  • Tereyağı, yoğurt, süt, ekşi hamur ve tuz ilave edilerek yoğrulur.
  • Yumuşak bir hamur yapılır. Yağlanmış tepsiye serilir.
  • Hafif ısılı fırında pişirilir.

 İŞGENE

MALZEMELER

Bir miktar Tandır Ekmeği (Bayatlamış herhangi bir ekmek), 1 Kase Kavurma, 1 Yemek kaşığı salça, 2 baş kuru soğan, Maydanoz, 2 adet domates, 2 adet biber,

 YAPILIŞI

  • Soğan küçük küçük doğranarak kavurma ile birlikte pembeleştirilir.
  • Salça, domates ve biber ilave edilerek bir süre pişirilir.
  • Sonra yeteri kadar su katılarak kaynatılır.
  • Tandır ekmeği veya bayat ekmekler tabağa doğranır.
  • Hazırlanan sos ekmeklerin üzerine dökülür. Taze maydanozla süslenerek servis yapılır.

 Not: Bu yemeğin en önemli özelliği kuruyan ve bayatlayan ekmeklerin dökülmeyip değerlen dirilmesidir .

 

KAVURMALI EKMEK

MALZEMELER

 

1 Paket Un, 500 Gr. Kavurma, Mayalı Hamur, Tereyağı, Tuz, Maya (Kibrit kutu büyüklüğünde)

YAPILIŞI

  • Un, tuz, su ve maya karıştırılıp yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur mayalanınca yumurtadan büyük topaklar alınarak oklava ile ince olmayan yufkalar açılır.
  • Önceden kemikleri ayıklanmış olan kavurmadan yufkanın yarısına konup, yufkanın diğer yarısı kavurmanın üzerine örtülerek kenarları toparlanıp kapatılır.
  • Saç'da veya teflon tavada pişirilip, üzeri sıcakken tereyağı ile yağlanır.

SU BÖREĞ

MALZEMELER

4 adet yumurta, Yarım çay bardağı (eritilmiş) tereyağı, 2 Yemek kaşı.ğı yoğurt, Yarım çay bardağı süt, 3 dilim peynir, 1 demet maydanoz, Yeteri kadar un,

YAPILIŞI

  • Yumurta, yağ, yoğurt, süt, tuz ve alabildiği kadar un karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hazırlanan hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve ince yufka açılır.
  • Açılan yufkalar kaynar suda pişirilip soğuk suya alınır. Soğuk sudan çıkarılan yufkalar tepsiye serilip her yufkanın arasına yağ dökülür.
  • 7 yufkadan sonra rendelenmiş peynir ve maydanoz konulur.
  • Üzerine kalan yufkalar aynı şekilde serilip hafif ateşli fırında pişirilir.
  • Kareler halinde kesilip servis yapılır.

 ISPANAKLI BOREK

MALZEMELER

 

1 Kg. Yufka, 500 Gr. ıspanak, 500 Gr. Kıyma, 300'er Gr. Yoğurt ve Yağ, 2 adet yumurta,

YAPILIŞI

 

Kıyma yağda kavrulur.

Yoğurt ve yumurta karıştırılır, ıspanak ince ince kıyılır.

Yufkalar yağlanan bir tepsi içerisine tek tek serilerek araları yağlanır.

Üçüncü yufkadan sonra hazırlanan ıspanak ve kıyma yufka üzerine serilir.

Tekrar üç yufka yağlanarak serildikten sonra yoğurt ve yumurta karışımı yufka üzerine serilir.

Son bir yufka kapak olarak en üste yayılır ve yağlandıktan sonra fırına atılır.

 YALANCI İÇLİ KÖFTE

MAL.ZEMEL.ER

1 kg. Köftelik ince bulgur, 2 Baş soğan, 200 Gr, Ceviz içi, 100gr. Un,  250 gr kıyma.

 

YAPILIŞI

  • İnce bulgur ıslatılıp üzerine, un ilave edilir. 1yice yoğrularak bulgurun dağılmaması  sağlanır.
  • Diğer tarafta kıyma, soğan, ceviz.içi, yağ karşısından içi hazırlanır.
  • Köfte hamuru yumurta büyüklüğünde alınarak içli köfte gibi içi oyulup içerisine hazırlanan iç malzemeden konup ağzı kapatılır.
  • Bir tencere içerisinde haşlanan köfteler çıkarılıp üzerine yağ ve kırmızı biber dağlanarak dökülür ve servis yapılır.

HARPUT KÖFTESİ

MALZEMELER

0,5 Kg koyun kıyması , 250 gr köftelik bulgur, 1 baş soğan, Maydanoz, 1 kaşık salça, reyhan Yemek  sodası ve tuz.

YAPILIŞI

  • Geniş bir tepsiye kıyma, bulgur, soğan, maydanoz,salça, reyhan, yemek sodası, tuz konulup iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak, parmak arasında şekil verilir.
  • Diğer taraftan bir tencereye 1 kaşık yağ konulup salça ile karıştırılıp üzerine bir miktar su ilave edilerek kaynatılır.
  • Kaynayan suya hazırlanan köfteler dökülüp 5-6 kaynar gelinceye kadar pişirilir ve servis yapılır.

Arpacık soğanlı pilav

Malzemesi

1,5 su bardağı pirinç

200 gr. arpacık soğan

2 çorba kaşığı margarin

2 su bardağı su

2 domates

1-2 dal dereotu

tuz      

tarçın

kırmızı tozbiber

 

Hazırlanışı

§                    Pirinci uzlu ve limonlu sıcak suda yarım saat bekletin.

§                    Süzüp bol suyla durulayın. Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Dereotunu yaprak yaprak ayırın.

§                    Arpacık soğanları soyun.

§                    Margarini tavada eritip soğanları pembeleştirin.

§                    Domatesi ilave edin, tuz, tarçın ve tozbiberi ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin.

§                    Pirinci ekleyip karıştırın. Suyu ilave edin ve önce yüksek sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirin.

§                    Üzerini dereotuyla süsleyip servis yapın.

§                    .



Yorum Yap


Yazili Resim



Bu Habere Hiç Yorum Yapılmamış

0


Duyurular


Tümünü Gör

Yönetim Kurulu


Tümünü Gör

Anket

MARED ÇALIŞMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ


 


Tümünü Gör

Bugün : 2006   Son 1 Hafta : 16461   Son 1 Ay : 64620   Son 12 Ay: 909103