YEMEKLER
ELAZIĞ HARPUT YEMEKLERİ
IŞGINLI
YUMURTA MALZEMELER
500
Gr. ışkın, 3adet yumurta, 3 yemek kaşığı yağ, 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
- Işkınlar soyulup
küçük küçük doğranır.
- Tavada eritilen
yağa dökülerek yumuşayıncaya kadar pişer.
- Arzu edilirse
ezilir.
- Pişen ışkının
üzerine yumurtalar kırılır ve tuzu atılır.
- Tavanın ağzı
kapatılarak pişinceye kadar ateş üzerinde kalır.
- Ve sıcak servis
yapılır.
SIRIN
MALZEMELER
1 Kg. Un., 2 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 2 Kg. Yoğurt, 6 diş sarımsak,
250 Gr. Tereyağı
YAPILIŞI
- 1 Kg. un, su ve tuz katılarak hamur yapılır.
- Hazırlanan hamurdan
orta büyüklükte yufkalar açılarak sac üzerinde pişirilir.
- Pişirilen yufkalar
düzgün bir katlanarak eşit büyüklükte kesilir ve bir tabak içerisine
dizilir.
- Üzerine hafif
sıvılaştırılmış yoğurt ile dövülmüş sarımsak dökülür.
- Daha sonra tereyağı
bir tavada eritilerek ilave edilir.
UFALAMA MALZEMELER
250 Gr. Tereyağı, 500 Gr. Un, yeteri kadar su, tuz,
ekşi hamur.
YAPILIŞI
Un, su ve ekşi
hamurla yoğrulup hamur yapılarak 30 kadar bekletilir.
- Hazırlanan hamur
yağlanan tepsiye konularak fırına atılıp pişirilir.
- Piştikten sonra üst
tabaka (Kabuk) çıkarılarak iç kısım ufalanıp üzerine eritilmiş tereyağı
dökülür.
- Servis yapılır.
GAYGANA
MALZEMELER
1 Yemek kaşığı yoğurt, 2adet yumurta, yeterince
yumurta, karbonat, tuz ve yağ.
YAPILIŞI
- Yumurta, yoğurt,
tuz, karbonat.
- Ve alabildiğince un
konulup çırpılır.
- Diğer taraftan
kızdırılmış yağa, hazırlanmış olan karışımdan kaşık kaşık dökülüp
kızartılıp servis yapılır.
TAVA
MALZEMELER
300 gr piliç, 50 gr mantar, 100 gr fıstık içi, 100 gr
kaşar, 1 yemek kaşığı tereyağı, karabiber, tuz ve kekik.
YAPILIŞI
- Pilicin göğüs kısmı
çıkarılarak dövecekle ezilir.
- Ezilen piliç
göğsünün içerisine kaşar peyniri, mantar, tereyağı, ezilmiş fıstıkçı, tuz,
karabiber ve kekik eklenip rulo haline getirilir.
- Izgarada
pişirildikten sonra çanağa dizilir.
- Üzerine rendelenmiş
kaşar peyniri serilip fırında 10 dakika pişirilir.
- Fırından alınarak
üzerine ezilmiş fıstık içi serilip tekrar fırına verilir.
- 5 dakika daha
pişirildikten sonra sıcak olarak servis yapılır.
EŞKİLİ
KÖFTE
MALZEMELER
500 Gr. Yağsız
kıyma, 300 Gr. Bulgur, 1 Baş Soğan, 1 Tatlı Kaşığı salça, 2 Tatlı Kaşığı Tuz, 2
Çorba Kaşığı Sumak, 1 Çorba Kaşığı Yağ.
YAPILIŞI
- İnce kıyılan soğan,
tuz, kıyma, bulgur ve salça karıştırılarak 5 dakika yoğrulur.
- Yoğrulan karışım
yuvarlanarak köfte yapılır.
- Bir çorba kaşığı
yağda ince kıyılmış soğan pembeleşince salça ilave edilir.
- Daha sonra 1 litre su ilave
edilerek kaynatılır.
- Ayrı biir kapta 2
çorba kaşığı sumak ve yarım litre su kaynatılıp süzülür.
- Diğer tarafta
kaynayan suya köfteler atıldıktan sora sumaklı su üzerine dökülür.
- Bu halde 20 dakika
kadar pişirilir.
MIHLAMA
MALZEMELER
2
Baş Kuru Soğan, 250Gr. Tereyağı, 5 adet yumurta, Yeteri kadar tuz.
YAPILIŞI
- Bir tavaya tereyağı
konularak eritilir.
- Küçük küçük
doğranan soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kızartılır.
- Üzerine yumurta
kırılır, tuzu atılarak orta ateşte pişirilir.
PESTİLLİ
YUMURTA MALZEMELER
2 Kalıp dut pestili, 1 kaşık margarin veya tuzsuz
tereyağı, 3 adet yumurta.
YAPILIŞI
- Pestiller küçük parçalara bölünerek ılık suda 5
dakika bekletilip süzgece dökülür.
- Süzgeçten alınan
pestiller temiz bir bezin arasına konularak suyu alınır.
- Bir tavaya margarin
veya tereyağı konup eritilir.
- Pestiller yağ’ın
içerisine dökülerek 5 dakika kavrulur .
- Yumurtalar tek tek
pastilin üzerine karıştırılır.
- Yumurtalarda
pişince ocaktan indirilir ve servis yapılır
- Not: Kuru dut
kavurması aynı yöntemle yapılır
GÖME
MALZEMELER
1500
gr un (Kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz, 750 gr soğan, 100 gr tereyağı, bir miktar pul
biber, tuz.
YAPILIŞI
- Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi
yumuşaklığında hamur yapılır.
- Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda
kavrulur.
- Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta
kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
- (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya
eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
- Ceviz havanda dövülür.
- Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan
hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir.
- Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan
yayılır. Harcın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise
dövülmüş ceviz serilir.
- Böylece bir harçlı, bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde
hazırlanır.
- En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan
sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına
atılır.
- Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki
kalın yufka kaldırılır.
- Çatalla kazınarak
tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.
KELLECOŞ MALZEMELER
1 kg kurut, 3 baş soğan, 250 gr kavurma, 2 adet tandır
ekmeği, 250 gr tereyağı.
YAPILIŞI
- Kurut bir kap
içerisinde suyla ayran olacak şekilde ovalanır.Tandır ekmeği geniş bir kap
içerisine doğranır.
- Diğer taraftan
soğanlar küçük küçük doğranarak tereyağı ve kavurma ile pembeleşinceye
kadar kavrulur.
- Hazırlanan bu
karışım tandır ekmeğinin üzerine, onun üzerine de kurut ayranı ısıtılıp
dökülür ve servis yapılır.
KISIR MALZEMELER
5 çay bardağı köftelik bulgur, 2 su bardağı
kaynatılmış su, 1 çay kaşığı tuz, 100 gr domates salçası, 100 gr biber salçası,
2 çay kaşığı baharat, 1 demet maydanoz, 200 gr taze soğan, 2 adet limon, 2 çay
bardağı zeytinyağı.
YAPILIŞI
- Köftelik bulgur
geniş bir kapta sıcak suda 15 dakika bekletilir.
- Salçalar,
baharatlar ve tuz ile iyice karıştırılır.
- İnce kıyılmış
maydanoz, soğan, limon ve zeytinyağı yukarıda hazırlanan bulgura ilave
edilip karıştırılır.
- Yeşillik turşu ile
süslendikten sonra soğuk olarak servise sunulur.
DİLİMDOLMA MALZEMELER
500
gr yağsız kıyma, 750 gr ince bulgur, 1 baş kuru soğan, 3 orta boy patlıcan, 3
adet yeşil biber, 4 adet iri domates, 2 çay bardağı sumak, yeteri kadar margarin, salça, tuz ve kırmızı biber.
YAPILIŞI
·
Tencereye
yarım sana yağı konulup eritilir.
·
Bir
kaşık salça ilave edilerek ocaktan alınır.
·
Bir
kabın içerisine çok küçük doğranan soğan, kıyma, kırmızı biber, tuz ve bulgur
ilave edilerek az su ile yoğrulup bir kenara toplanır.
·
Patlıcanlar
önce yuvarlak olarak 4-5’e bölünür.
·
Daha
sonra bölünen patlıcanlar dikdörtgen şeklinde 1 cm kalınlığında kesilir.
·
Domates
ile biber de yemeklik şekilde doğranır.
·
Yoğrulan
kıymadan küçük parçalar alınarak avuç içinde sıkılır. Harcı hazır olan
tencereye dizilir.
·
Üzerine
patlıcan, domates ve biber serpiştirilir.
·
Kıyma
bitene kadar bu işleme devam edilir. Kıyma bitince sıcak su ilave edilerek
pişirilir.
·
Ocaktan
indirmeden sıcak suya konulan sumak süzülerek bir taşın daha kaynatılıp ocaktan
alınır ve servis yapılır.
KABURGA
DOLMASI
MALZEMELER
2.5 Kg kaburga (Koyun eti, sağ göğüs kısmı), 750 gr pirinç,
300 gr kıyma, 1 baş soğan, 150 gr kabuğu soyulmuş badem içi, 250 gr tereyağı, 2
kaşık salça, 1demet maydanoz, yeteri kadar tuz, kırmızı biber, kara biber.
YAPILIŞI
- Kaburganın cağlı
kısmından ağzı açılır. Tencerede kabukları soyulmuş badem ile kıyma yağda
kavrulur.
- Soğan ilave edilip
kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katılarak
kavurma işlemi tamamlanır.
- Pirinç miktarı
kadar su ilave edilerek pirinç açılıncaya kadar düşük ateşte pişirilir,
üzerine maydanoz ilave edilir.Hazırlanan bu iç pilav açılan kaburgaya
doldurulur ve etin ağzı dikilir.
- Etin iki tarafına
salça sürülerek yağda kızartılır.
KARAKAVURMA
MALZEMELER
Yarım gövde koyun veya keçi eti, kuyruk yağı, tuz
YAPILIŞI
- Sonbaharda kış’a
hazırlık olarak yapılan ve yemeklerde kullanılan kara kavurma için,yarım
gövde koyun veya keçi eti alınıp küçük küçük doğranarak iyice yıkandıktan
sonra bir kazan içerisinde (ayrı bir kapta eritilen kuyruk yağı içerisinde) tuzu atılıp kazanın ağzı
kapatılarak kızartılır.
- Arada bir etler
karıştırılarak iyice pişmesi sağlanır.
- Pişme işlemi
tamamlandıktan sonra küp veya tenekelere boşaltılıp dondurulur.
- Soğuk veya sıcak
olarak yenir.
MUKAŞERLİ
PİLAV MALZEMELER
1 kase pilavlı bulgur, 2 yemek kaşığı tereyağı, yeterince mukaşer, kara nohut, tuz
ve su.
YAPILIŞI
- Erimiş tere yağı
ile bulgur kızartılarak, üzerine mukaşer ilave edilip karıştırılır.
- Sonra su ve tuz
konularak hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilerek servis yapılır
BUMBAR MALZEMELER
Koyun
yada keçiden çıkarılan iki adet dolmalık bağırsak (Yenilen kısmın sağlam olması
gerekir.) 250 gr köftelik bulgur, 50 gr pirinç, 300 gr orta yağlı kıyma, 1 çay
kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı kırmızı biber, 1 baş kuru soğan, 100 gr salça,
100 gr margarin, yeteri kadar nane, reyhan, tuz.
YAPILIŞI
- Taze
bağırsak bir gün önceden temizlenip, tuzlu suda bekletilip iyice iç dış
kısmı zar halini alıncaya kadar temizlenir.
- Yukarıda
belirtilen malzemeler karıştırılıp pilav şeklinde pişirilir.
- Pişirilen
malzeme temizlenen bağırsaklara doldurulur.
- Doldurulan
bağırsaklar kısık ateşte iyice haşlanır.
- Haşlama işi
tamamlandıktan sonra istenirse fırında yada yağda kızartılarak pişirme işi
tamamlanır.
- İsteğe bağlı
olarak haşlanmış yada kızartılmış olarak servise hazır hale getirilir.
- Sıcak veya
soğuk olarak tüketilir.
LAHANA SARMASI MALZEMELER
500
gr yağlı kıyma, 1 baş lahana, 1 baş soğan, 2’şer kaşık salça, margarin,yeteri
kadar tuz, kırmızı biber, maydanoz.
YAPILIŞI
- Lahananın
yaprakları ayrılarak tuzlu suda haşlanır.
- Bir tepsi
içerisine kıyma, tuz, kırmızı biber, ince kıyılmış maydanoz ve bir kaşık
salça konulup biraz su ilave edilerek yoğrulur.
- Daha sonra
bulgur da karıştırılarak iyice yoğrulur. Önceden haşlanmış olan lahana
içerisine kıyma harcından konulup
sarılır.
- Tencerede
hazırlanan yağlı salçanın üzerine dizilir.
- Dizilen
sarmaların üzerine iç kapak konulur.
- Başka bir
kapta kaynatılan su üzerine dökülerek beş dakika har ateşte, 40 dakikada kısık ateşte
pişirilerek üzerine sumak veya limon dökülür.
SÜSLÜ FİDOŞ MALZEMELER
500 gr (normal) kıyma, 500 gr patlıcan, 250 gr yeşil biber, 1
çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı salça, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz,
yeteri kadar tuz ve kırmızı biber
YAPILIŞI
- Kıyma, kuru soğan, kırmızı biber, tuz ve
maydanoz karıştırılıp yoğrularak harç yapılır.
- Haçtan küçük parçalar alınarak şekil verilir.
- Patlıcan halka şeklinde doğranıp yağda hafif
kızartılır.
- Doğranmış olan yeşil biber,domates, patlıcan ve
köfteler sıra ile tepsiye dizilir.
- Ilık suda yapılan salça üzerine dökülerek fırına
atılır.
- 10 dakika fırında pişirilir ve sıcak servis
yapılır.
KEŞKEK MALZEMELER
500 gr döğme, 1 kaşık tere
yağı, 1 baş soğan, yarım kaşık
YAPILIŞI
- Doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar
kavrulur.
- Yarım kaşık salça ilave edilip karıştırılır.
- 2 litre su konularak kaynatılır.
- Döğme katılarak, kapağı açılmadan suyunu çekene
kadar kısık ateşte pişirilir.
- Servis tabağına alınarak üzerine tere yağı
dökülür.
YAPRAK SARMASI MALZEMELER
500 gr asma yaprağı, 500 gr kıyma, 750 gr bulgur (küçük), 1 baş
kuru soğan, 1 deste maydanoz, 1 kaşık salça ve tuz.
YAPILIŞI
- Küçük küçük doğranan soğan ve maydanoz ile kıyma,
bulgur, salça ve tuz karıştırılarak iyice yoğrulur.
- Yapraklar yıkandıktan sonra haşlanır.
- Önceden hazırlanan harç yapraklara sarılarak
tencereye dizilir.
- Yağ ve salçalı bir litre su ilave edilerek 45
dakika pişirilir.
İÇLİ KÖFTE MALZEMELER
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 Kg.
Bulgur (ince), 2 baş soğan, 100gr , Ceviziçi ve bir paket margarin (125gr), 1
demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.
YAPILIŞI
İÇİ
- Soğan küçük küçük
doğranır, kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
- Bir kaşık salça
ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz karabiber ve ceviziçi dökülerek
tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır.
DIŞI
·
Yağsız
kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı
ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
·
Ceviz
kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanmış olduğumuz iç harçtan parmak
yardımıyla açtığımız köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
·
Köfte
yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin konup eritilir, bir kaşık salça
konularak karıştırılır buna bir litre su konup kaynatılır.
·
Kaynayan
salçalı suya köfteler tek sıra dizilerek on dakika pişirilir.
·
Sıcak
olarak servis yapılır.
KÖFTE MALZEMELER
750 gr kıyma, 3 soğan, 2 çorba kaşığı su , 2
çorba kaşığı sıvıyağ, Tuz, karabiber, kimyon, 3 dilim bayat ekmek içi, 1
yumurta, 10 kiraz domates, 3-4 kıvırcık salata yaprağı, Kırmızı tozbiber
HAZIRLANIŞI
§
Ekmekeri suyla ıslatıp
elinizle sıkın ve ufalayın.
§
2 soğanı soyup
rendeleyin.
§
Kıymayı bir kaba alı
ekmek içi, soğan, yumurta, su, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı tozbiber ilave
ederek yoğurun.
§
Hazırladığınız köfte
harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.elinizde yuvarlayıp uzun
köfteler hazırlayın. Köfteleri tavaya dizip üzerlerine sıvıyağ sürün.
§
Izgarada çevirerek
kızartın.
§
Kalan soğanı soyup
halka şeklinde doğrayın.
§
Domatesleri yıkayıp
dörde kesin.
§
Salata yapraklarını
şerit şeklinde kesin.
§
Salata yaprağı, soğan
ve domatesleri bir kapta harmanlayıp servis tabaklarına paylaştırın.
§
Üzerlerine köfteleri
yerleştirin ve sıcak olarak servis yapın
PATİLA
MALZEMELER
Un, peynir, su,
ekşi hamur, maydanoz.
YAPILIŞI
- Un, su ve ekşi hamur karışımıyla, yumuşak bir
hamur yapılır.
- 2 mm kalınlığında yufkalar açılıp ikiye bölünür.
Bölünen yufkalara peynir(Rendelenmiş) ve maydanoz serilerek üzeri yufkanın
diğer yarısıyla kapatılır.
- Hafif ateşte sac üzerinde pişirilir.
- Sıcak sıcak yağlanıp servis yapılır.
NOT: Hazırlanan iç kavurmalı
ve patetesli de olabilir.
PEYNİRLİ EKMEK MALZEMELER
1 Kg. Tuzsuz
Taze Peynir(dört kişilik), 600 Gr. Toz Şker, 1Kg. Mayalı Ekmek
Hamuru(250x4)adet
YAPILIŞI
- Elazığ’a ait olan ve genellikle pide (açık
ekmek) ekmeği yapan fırınlarda yapılan Peynirli ekmek, Evlerde de
yapılmaktadır.
- Normal mayalı ekmek hamuru yuvarlak veya elipsi
şeklinde açılıp taze peynir ufalanarak açılan hamurun üzerine yayılır.
Hamurun kenarları kıvrılarak peynirin üzerine toz şeker serpilir ve
fırında yeteri kadar ekmek gibi pişirilir. .
- Piştikten sonra fırından çıkarılarak kesilip
servis yapılır.
FIRINDA SEBZELİ TAVUK BUT MALZEMELER
Malzemesi, 1 tavuk but, 3 patates, 2 havuç, 4-5
arpacık soğan, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı
karabiber, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı kırmızı tozbibe
HAZIRLANIŞI
§
Tavuk budunu 4 eşit
parçaya bölün.
§
Etleri büyük bir çelik
yada düdüklü tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin ve
yumuşayıncaya kadar haşlayın.
§
Bir kapta sıvıyağ tuz
ve baharatları karıştırın.
§
Tavuk etlerini bu
karışımına bulayıp fırın kabına aralıklı olarak dizin.
§
Üzerini alüminyum
folyo ile kapatıp 15 dakika bekletin.
§
Patates, soğan ve
havuçları temizleyip iri iri doğrayın.
§
Etleri haşladığınız
suya ekleyin.
§
Fırını 200 dereceye
ayarlayıp ısıtın. Tuz serpip 15 dakika pişirin.
§
Haşlanmış sebzeleri
kevgire alıp etlerin aralarına yerleştirin.
§
Haşlama suyundan 1
kepçe kadar alıp üzerine gezdirin ve kaba fırına verin.
§
15 dakika pişirin
fırın ısısını 175 dereceye indirin ve 15-20 dakika daha pişirin.
§
Sıcak olarak servis
yapın.
BÖREĞİ
MALZEMELER
1
Su bardağı Yoğurt veya süt, 1 su bardağı sıvı yağ, (Kızartma için), 1.5 Çay
bardağı sıvı yağ(Hamuru için), 2 adet yumurta, yeteri kadar un ve tuz, 1 çay
kaşığı kabartma tozu, 1 dilim peynir. Maydanoz, 1’er yemek kaşığı limon suyu ve
limon kabuğu rendesi.
YAPILIŞI
- Bir kabın
içerisine sıvı yağ, yoğurt veya
süt, yumurta, tuz ve kabartma tozu atılarak karıştırılır.
- Bu karışma
yeterince elenmiş un ilave edilerek yumuşak bir hamur yapılır.
- Peynir
rendelenerek ince kıyılmış maydanozla karıştırılır. Hazırlanan hamurdan
ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılır.
- Açılan yufka
içerisine peynir maydanoz karışımından konularak yufkanın yarısı üzerine
gelecek şekilde etrafı toparlanarak kapatılır.
- Hazırlanan
börekler kızgın yağda kızartılır.
YARIM KUZU
MALZEMELER
Yumurta,
Yeşillik, baharat ve tuz.
YAPILIŞI
- Yumurtalar
haşlandıktan sonra iri iri doğranır.
- Üzerine
baharat ve yeşillik serpilir.
- Dürüm
yapılarak( Ekmek arası) veya salata olarak yenilir
GÖMME MALZEMELER
1
kg Un, Yeteri kadar Kurut, Su, Tuz ve Sarımsak, 300 Gr. Tereyağı.
YAPILIŞI
- 1 Kg. Un’a
yeterince su ve tuz katılarak hamur yapılır.
- Hazırlanan
hamur tepsiye yapılarak fırına atılır.
- Piştikten
sonra fırından çıkarılan ekmeğin üst kabuk kısmı kaldırılıp orta kısmı
elle ufalanarak üzerine önceden hazırlanan kurut ayranı ve sarımsak, daha
sonra da kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.
KUZU
TANDIR
MALZEMELER
1
kg kuzu eti, 4 baş kuru soğan
YAPILIŞI
- Kuzu eti ve
soğanlar tüm olarak suda haşlanır.
- Haşlanan et
bir tepsiye dizilerek üzerine tereyağı sürülür.
- Tepsi fırına
verildikten sonra kızarıncaya kadar bekletilir.
- Sıcak olarak
servise verilir.
KOFİK
DOLMA MALZEMELER
25’er
adet Kofik( Kurutulmuş dolmalık Biber ve Patlıcan’ın mahalli adı), 750 Gr.
Pirinç, 5 adet kuru soğan, 2 su bardağı zeytinyağı, Yeteri kadar tuz,
Karabiber, kırmızı biber, 7 türlü bahar, Kuş üzümü ve nane.
YAPILIŞI
- Kofikler
sıcak suda haşlanır..
- Ayrı bir
tencerede ince ince kıyılan soğanlar pembeleşince
- Yıkanmış
pirinç ve diğer baharat ve tuz karıştırılarak kavrulur.
- Pirinç
ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir.
- Bu pilav
haşlanan kofiklerin içerisine doldurulur.
- Bir ölçü
suyla da kofikler pişirilir.
GÜVEÇ MALZEMELER
1 kg kemikli kuzu eti, 1.5
kg. patlıcan, 1 kg. domates, 3 baş sarımsak, margarin, Baharat ve tuz
YAPILIŞI
- Topraktan
yapılmış güveç kabının en altına et serpilir.
- Üzerine kare
kare doğranmış patlıcanlar.
- Onun üzerine
doğranmış biber, domates, sarımsak, margarin konulduktan sonra, tuz ve
baharatlar serpilip üzeri patlıcan kabukları ile kapatılıp fırında yeteri
kadar pişirilir.
- Sıcak olarak
servise sunulur.
KENGER YEMEĞİ MALZEMELER
1
Kg. Kenger, 3 Adet ışkın, 250 Gr, Kıyma, 1 baş soğan, 1’er kaşık salça ve
margarin, tuz
HAZIRLANIŞI
·
Kenger,
dikenlerinden temizlenerek iyice yıkanır.
·
Soyulan ışkınla
birlikte doğranır.
·
Bir tencereye 1
kaşık margarin konularak küçük doğranan soğan yağda pembeleştirilir.
·
Sonra kıyma
ilave edilerek 5 dakika kadar kavrulur.
·
Salça konulup
önceden hazırlanan kenger ve ışkın tencereye dökülüp kahpağı kapatılarak 15
dakika düşük ateşte pişirilir.
·
Bir kapta yarım
litre su kaynatılıp pişmekte olan kengerin üzerine dökülür ve 40 dakika daha
pişirilir.
KENGER YEMEĞİ
MALZEMEER
1
Kg. Kenger, 3 Adet ışkın,, 250 Gr, Kıyma, 1 baş soğan, 1 'er kaşık salça ve
margarin, tuz
YAPILIŞI
- Kenger,
dikenlerinden temizlenerek iyice yıkanır.
- Soyulan ışkınla
birlikte doğranır.
- Bir tencereye 1
kaşık margarin konularak küçük doğranan soğan yağda pembeleştirilir.
- Sonra kıyma ilave
edilerek 5 dakika kadar kavrulur.
- Salça konulup
önceden hazırlanan kenger ve ışkın tencereye dökülüp kapağı kapatılarak 15
dakika düşük ateşte pişirilir.
- Bir kapta yarım
litre su kaynatılıp pişmekte olan kengerin üzerine dökülür ve 40 dakika daha
pişirilir.
- Servis yapılır.
KABAK KARNIYARIK
MALZEMELER
1
Kg. Kabak, 500 Gr. Kıyma, 1 baş kuru soğan, l adet domates, 1 adet biber, tuz
ve sıvı yağ.
YAPILIŞI
- Kabaklar kazınır,
Uçları kesilerek ortadan enlemesine iki parçaya ayrılır.
- Bir çay kaşığı ile
ortadaki çekirdek kısmı çıkarılır. Daha sonra sıvı yağda hazırlanan
kabaklar kızartılır.
- Sıvı yağ tencerede
yakılarak içerisine soğan ilave edilir, soğan biraz yumuşayıp sote haline
gelince kıyma ilave edilir.
- Kıyma kıvamını
aldıktan sonra maydanoz, kara biber , tuz ilave edilip, kızartılmış olan
kabakların ortasına yerleştirilir.
- Domates, biber ve
maydanozla süslenir.
PİRPİRİM
MALZEMELER
1
Kg pirpirim , Yarım'şar çay bardağı mercimek ve lobik (Börulce) 1 çay bardağı
nohut, yarım Çay bardağı döğme, 2 yemek kaşığı tereyağı 1 baş soğan, 1 yemek
kaşığı salça ve baharat.
YAPILIŞI
- Temizlenmiş ve
yıkanmış pirpirimler 1 gün önceden suya konulmuş nohut haşlandıktan sonra
süzgeçten geçirilir. Diğer taraftan bir tencere doğranmış soğanlar
pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Kavrulan soğana
salça, baharatlar ve tuz ilave edildikten sonra haşlanmış nohut ve
pirpirim konulup karıştırılır.
- .Sonra mercimek,
lobik ve döğme dökülüp su ilave edilir.
- .Yarım saat
pişirilerek servis yapı1ır. ''Elazığ'lı maharetli kadınlar yıllardır
bütçelerine katkı sağlamak ve yemekler tad olsun diye TANDIR EKMEĞİ,
ER1ŞTE, TURŞU,
- ORCİK VE PESTİL
yapımlarım şenliklerle. gerçekleştirmişlerdir.
TARAKLIK
MALZEMELER
Koyunun
bel kemiği (İste bağlı miktarda) 2 bardak su ve tuz.
YAPILIŞI
- Koyunun bel kemiği
(etli olarak) geniş bir tepsiye konularak bir tutam tuz atılıp
- 2 bardak su ilave
edildikten sonra orta hararetli fırında pişirilerek servis yapılır.
KİBE
MALZEMELER
500
gr kıyma, 250 gr köftelik bulgur, 1 Baş soğan , şir ve tuz.
YAPILIŞI
- Küçükbaş hayvanın
işkembesinin bir bölümü alınır ve temizlenir (Şir )
- Diğer taraftan
köftelik bulgur kıyma, soğan, tuz karıştırılarak iç yapılır.
- Yapılan iç şirin
içine konulduktan sonra ağzı dikilir.
- Suda haşlandıktan
sonra servis yapılır.
KUYMAK
MALZEMELER
150
gr Tereyağı, 100 grup, su ve tuz.
YAPILIŞI
- Tereyağı , un, bir
miktar su ve tuz karıştırıldıktan sonra hafif ateşte koyulaşıncaya kadar
pişirilerek servis yapılır.
YARMA LAPASI
MALZEMELER
500
gr. Yarma, 2 baş soğan, 250 gr. Tereyağı.
YAPILIŞI
- Soğan küçük küçük
doğranarak yağda kavrulur, üzerine su ilave edilerek kaynatılır.
- Kaynayan suya yarma
dökülerek pişirilir.
- Pişen lapa
tabaklara alınarak üzerine kaşıkla tereyağı dökülür ve servis yapılır.
TAVŞAN UFALAMA
MALZEMELER
1
adet tavşan ( veya keklik), Yeterince Fetir ekmek (Yufka halinde açılıp saç'da
pişirilen mayasız hamur ekmeği), 250 Gr Tereyağı, Tuz.
YAPILIŞI
- Tavşan, soyularak
yıkanıp, temizlendikten sonra bir gün süreyle kar altında kanının çek-
- ilmesi için
bekletilir.
- Kanı iyice çekilen
tavşan suda haşlanıp fetir ekmeği ile birlikte geniş bir kap içerisinde
iyice ufalanır.
- Üzerine kızgın yağ
dökülerek servis yapılır.
KORMANLI PlLAV
MALZEMELER
1
kase pilavlık bulgur, Yarım Kg. Korman, 1 çay bardağı mukaşer; 1 150 gr. Tereyağı,
. Tuz ve soğan,yeterin3ce su. .
YAPILIŞI
- Küçük doğranmış
soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. ]
- Temizlenmiş ve
yıkanmış kormanlar ilave edilip karıştırılacak.
- Daha sonra bulgur
ve mukaşer konulup karıştırılacak diğer tarafta kaynatılan su bu karışıma
ilave edilip, tuzu atılarak orta ateşte pişirilerek servis yapılır.
SİMİT PİLAVI
MALZEMELER
1
Kase ince bulgur, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 baş soğan, yeterince su ve tuz.
YAPILIŞI
- Küçük doğranmış
soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır
- Sonra su ilave
edilip kaynatılır.
- Kaynayan suya
bulgur (Simit) dökülüp tuz ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ateşten alınıp
servis yapılır.
YAĞLI EKMEK
MALZEMELER
1Kg
un, 1 su bardağı tereyağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı süt, Ekşi
hamur(ceviz büyüklüğünde ) ve tuz .
YAPILIŞI
- Geniş bir kab
içerisine un konulup ortası açılır,
- Tereyağı, yoğurt,
süt, ekşi hamur ve tuz ilave edilerek yoğrulur.
- Yumuşak bir hamur
yapılır. Yağlanmış tepsiye serilir.
- Hafif ısılı fırında
pişirilir.
İŞGENE
MALZEMELER
Bir
miktar Tandır Ekmeği (Bayatlamış herhangi bir ekmek), 1 Kase Kavurma, 1 Yemek
kaşığı salça, 2 baş kuru soğan, Maydanoz, 2 adet domates, 2 adet biber,
YAPILIŞI
- Soğan küçük küçük
doğranarak kavurma ile birlikte pembeleştirilir.
- Salça, domates ve
biber ilave edilerek bir süre pişirilir.
- Sonra yeteri kadar
su katılarak kaynatılır.
- Tandır ekmeği veya
bayat ekmekler tabağa doğranır.
- Hazırlanan sos
ekmeklerin üzerine dökülür. Taze maydanozla süslenerek servis yapılır.
Not: Bu yemeğin en önemli özelliği
kuruyan ve bayatlayan ekmeklerin dökülmeyip değerlen dirilmesidir .
KAVURMALI EKMEK
MALZEMELER
1
Paket Un, 500 Gr. Kavurma, Mayalı Hamur, Tereyağı, Tuz, Maya (Kibrit kutu
büyüklüğünde)
YAPILIŞI
- Un, tuz, su ve maya
karıştırılıp yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır.
- Hamur mayalanınca
yumurtadan büyük topaklar alınarak oklava ile ince olmayan yufkalar
açılır.
- Önceden kemikleri
ayıklanmış olan kavurmadan yufkanın yarısına konup, yufkanın diğer yarısı
kavurmanın üzerine örtülerek kenarları toparlanıp kapatılır.
- Saç'da veya teflon
tavada pişirilip, üzeri sıcakken tereyağı ile yağlanır.
SU BÖREĞ
MALZEMELER
4
adet yumurta, Yarım çay bardağı (eritilmiş) tereyağı, 2 Yemek kaşı.ğı yoğurt,
Yarım çay bardağı süt, 3 dilim peynir, 1 demet maydanoz, Yeteri kadar un,
YAPILIŞI
- Yumurta, yağ,
yoğurt, süt, tuz ve alabildiği kadar un karıştırılıp yumuşak bir hamur
yapılır.
- Hazırlanan hamur
yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır ve ince yufka açılır.
- Açılan yufkalar
kaynar suda pişirilip soğuk suya alınır. Soğuk sudan çıkarılan yufkalar
tepsiye serilip her yufkanın arasına yağ dökülür.
- 7 yufkadan sonra
rendelenmiş peynir ve maydanoz konulur.
- Üzerine kalan
yufkalar aynı şekilde serilip hafif ateşli fırında pişirilir.
- Kareler halinde
kesilip servis yapılır.
ISPANAKLI BOREK
MALZEMELER
1
Kg. Yufka, 500 Gr. ıspanak, 500 Gr. Kıyma, 300'er Gr. Yoğurt ve Yağ, 2 adet
yumurta,
YAPILIŞI
Kıyma
yağda kavrulur.
Yoğurt
ve yumurta karıştırılır, ıspanak ince ince kıyılır.
Yufkalar
yağlanan bir tepsi içerisine tek tek serilerek araları yağlanır.
Üçüncü
yufkadan sonra hazırlanan ıspanak ve kıyma yufka üzerine serilir.
Tekrar
üç yufka yağlanarak serildikten sonra yoğurt ve yumurta karışımı yufka üzerine
serilir.
Son
bir yufka kapak olarak en üste yayılır ve yağlandıktan sonra fırına atılır.
YALANCI İÇLİ KÖFTE
MAL.ZEMEL.ER
1
kg. Köftelik ince bulgur, 2 Baş soğan, 200 Gr, Ceviz içi, 100gr. Un, 250 gr kıyma.
YAPILIŞI
- İnce bulgur
ıslatılıp üzerine, un ilave edilir. 1yice yoğrularak bulgurun
dağılmaması sağlanır.
- Diğer tarafta
kıyma, soğan, ceviz.içi, yağ karşısından içi hazırlanır.
- Köfte hamuru
yumurta büyüklüğünde alınarak içli köfte gibi içi oyulup içerisine
hazırlanan iç malzemeden konup ağzı kapatılır.
- Bir tencere
içerisinde haşlanan köfteler çıkarılıp üzerine yağ ve kırmızı biber
dağlanarak dökülür ve servis yapılır.
HARPUT KÖFTESİ
MALZEMELER
0,5
Kg koyun kıyması , 250 gr köftelik bulgur, 1 baş soğan, Maydanoz, 1 kaşık
salça, reyhan Yemek sodası ve tuz.
YAPILIŞI
- Geniş bir tepsiye
kıyma, bulgur, soğan, maydanoz,salça, reyhan, yemek sodası, tuz konulup
iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak, parmak arasında
şekil verilir.
- Diğer taraftan bir
tencereye 1 kaşık yağ konulup salça ile karıştırılıp üzerine bir miktar su
ilave edilerek kaynatılır.
- Kaynayan suya
hazırlanan köfteler dökülüp 5-6 kaynar gelinceye kadar pişirilir ve servis
yapılır.
Arpacık soğanlı pilav
Malzemesi
1,5 su bardağı pirinç
200 gr. arpacık soğan
2 çorba kaşığı margarin
2 su bardağı su
2 domates
1-2 dal dereotu
tuz
tarçın
kırmızı tozbiber
Hazırlanışı
§
Pirinci uzlu ve limonlu sıcak suda yarım saat bekletin.
§
Süzüp bol suyla durulayın. Domatesleri soyup küp şeklinde
doğrayın. Dereotunu yaprak yaprak ayırın.
§
Arpacık soğanları soyun.
§
Margarini tavada eritip soğanları pembeleştirin.
§
Domatesi ilave edin, tuz, tarçın ve tozbiberi ekleyip
koyulaşıncaya kadar pişirin.
§
Pirinci ekleyip karıştırın. Suyu ilave edin ve önce yüksek sonra
kısık ateşte suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirin.
§
Üzerini dereotuyla süsleyip servis yapın.
§
.