1953 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı.Ankara Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu. Aynı yıl Elazığ Ticaret ve Meslek Lisesi’ne ataması yapılarak öğretmenlik görevine başladı.Aynı okulda; 1980-1995 yılları arasında aralıksız olarak 15 yıl müdür olarak görev yaptı. 1996-1997’de Elâzığ İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne atandı.1998 yılında Ticaret Meslek Lisesi Müdürlüğü’ne döndü. 28 Nisan 2004’te yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı adaylığı için bu görevinden istifa etti.
Okul müdürlüğü görevi esnasında ülkesine ve devletine bağlı vatansever nesillerin yetişmesi için büyük bir özveriyle çalıştı. Örnek yaşantısıyla genç öğrencilere iyi bir rehber oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı dönemde hem eğitim ve öğretimin kalitesini artırdı, hem de Elazığlı işadamlarını eğitim yatırımları yapmaları hususunda teşvik etti.Bu özverili çalışması neticesinde Karakaya Fen Lisesi, Hazardağlı İlköğretim Okulu ile Ekrem Uzel İlköğretim okullarının yapımını ve hizmete açılışlarını gerçekleştirdi.TOBB ile sıcak ilişkiler kurarak yapılan bir protokol ile Elazığ TOBB İlköğretim Okulu’nu nezih bir eğitim yuvası olarak milli eğitime kazandırdı. Maden Çok Amaçlı Lisesi, Palu Yatılı İlköğretim Okulu, Baskil M. Bilbay İlköğretim Okulu, Menkul Kıymetler Borsası Yatılı Bölge Okulu ve Merkez Gazi Lisesi’nin eğitim ve öğretime açılmasını sağladı.
İlimizde faaliyet gösteren sivil toplum örgütü ve gönüllü kuruluşların yönetim kurullarında aktif olarak görev aldı. Halen Fırat Üniversitesi Gelişme Vakfı Başkanlığı ile İzzetpaşa Vakfı ikinci başkanlığını yürütmekte olan M. Süleyman SELMANOĞLU evli ve iki çocuk babasıdır.
2004 yılında girdiği Elazığ Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanarak, belediye başkanı oldu.
Göreve geldiği günden itibaren, Elazığ’ın bütün sorunları ile yakından ilgilendi.Bir önceki dönemden kalan yarım işleri süratle tamamlayıp hizmete soktu. Zübeyde Hanım Caddesi’nin bitiminden itibaren, “Çaydaçıra Kavşağı’ndan Abdullahpaşa Mahallesi’ne kadar çift yönlü yolu genişletip, gidiş ve geliş yönlerine yürüyüş yolları ekledi ve bin bir renkli çiçeklerle süsledi. Göze ve gönle hitap eden güzellikler sergiledi.Bu çalışmalar ve modern şehircilik uygulamaları, civar illere örnek olabilecek duruma geldi. Şehrin doğu yakasında da aynı uygulamaları yaparak şehrin giriş ve
çıkış yollarını iç açıcı bir hale getirdi.
Cumhuriyet Mahallesi’ni, Abdullahpaşa Mahallesi’ne bağlayan alternatif bir güzergâh açarak şehir trafiğinin rahatlamasını sağladı. Malatya Caddesi ve Doğu Çevreyolu olmak üzere şehrin imajını değiştiren yaşanabilir bir şehir olma yoluna girdi.Yüzlerce park ve bahçe yaparak, halkın dinlenmesi ve tatil günlerini çocukları ile geçirebilecekleri yeni alanlar oluşturdu.
Elazığ Belediyesi, şehrin görünümüne farklı renkler katmak amacıyla modern parkların inşasını sürdürüyor.Belediye ekipleri park yapım çalışmalarında yeşilin her dokusunu, mevsim çiçeklerinin yüzlerce çeşidini, kurduğu 30.000 m2’lik seralarda hem üretti, hem de kurduğu park ve bahçelere diktirdi. Baharın gelişini bu çiçeklerde gören hemşerilerinin beğenisine sundu.
Malatya Yolu 1. ve 2. etap çevreyolu düzenlemesi, şehre ayrı bir vizyon kazandırdı. 4.500 metre uzunlukta ve 155.000 m2’lik çevre düzenlemesi kapsamında, kavşak, yürüyüş yolu, spor aktivitasyon alanları, kamelyalar, pergolalar, cep parklar, mini anfitiyatrolar, yöresel figürler, havuzlar, antik sütunlar, mesire yolu ve koşu parkurları yaparak çevresini de yeşillendirdi, binlerce
süs bitkisi ve ağaçlandırmalarla halkın hizmetine sundu. Şehrin ortasında kalan “Büyük Sebze ve Meyve Hali”ni şehir dışında bir alana taşımak amacı ile Yeni Sebze Hali ihalesini gerçekleştirdi.
Elazığ Belediyesi’nin Türk Telekom İl Müdürlüğü arkasında oluşturduğu yeşeren bitkiler ile şekillenmeye başlayan botanik park hemşehrilerimiz tarafından yoğun ilgi görmektedir. Baharın gelişiyle birlikte ısınan havalar, Elazığlıları parklara akın ettirdi. Şehrin yeniden yapılanması kapsamında özellikle son yıllarda yapılan parklar bu günlerde Elazığlıların en çok akın ettiği mekânların başında gelmektedir.
Karşıyaka Mahallesi, Çevre Yolu Stadyum Yanı ve Keban Yolu olmak üzere şelaleler, Doğukent Mahallesi kavşağında ve Çevre Yolu İstasyon Kavşağı’nda fıskiyeli süs havuzları hizmete sunularak, halkın, yaşadığı şehirde mutlu olmasını sağladı.Çevrenin güzel görünmesi, halkın gündelik yaşantısında olumlu hisler uyandırmakta ve işlerine motive olmasında büyük katkı sağladı.
Öğretmenevi önünde gerçekleştirilen meydan düzenlemesi, hemşerilerimiz tarafından büyük bir taktir topladı. Her mahalleye, “Karaçalı Çeşmeleri” yaptırarak,halkın temiz içme suyu ihtiyacını karşıladı. Yaz aylarında, yaya olarak gezenler bu sebil çeşmelerden su içerek ferahladı ve başkanına haklı bir isim yakıştırması yaparak, “Muhteşem Süleyman” ismini koydu.Halkın verdiği bu isim, bir tesadüf sonucu değildi. Altın Yıllar diye anılan 2004-2009 yılları arasında 278 proje gerçekleştirildi.
Kültür hizmetlerini ihmal etmedi ve onlarca kitap bastırarak halkın hizmetine sundu. İlk defa “Elazığlı Şehitler”in isim listesini taşıyan bir kitap oluşturdu ve İstasyon Caddesi’ne bir anıt dikerek, şehit isimlerini taşıyan plaketler yaptırarak, anıt kaidesine çaktırdı. Böylece şehit isimlerini ebedileştirdi.
“Şehit İlhanlar Caddesi”ne, “Şehit İlhanlar Anıtı”nı yapmak da yine Muhteşem Süleyman’a nasip oldu. Anıtın açılışına katılmak üzere şehrimize gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf DENKTAŞ, şehrimize gelerek, anıtın açılış kurdelesini keserken, gözyaşları içinde, Belediye Başkanımız Sayın Süleyman SELMANOĞLU’NU kucaklayarak, “Artık gözlerim açık gitmeyeceğim,Kıbrıs’a ve şehitlerine gösterilen bu vefa duygusu beni mesut ve bahtiyar etmiştir.Bu hayırlı hizmetlerde emeği geçen herkese minnettarım. Bu aziz şehri, muhteşem
belediye başkanlarının nezdinde kutluyorum. Allah, hepinizden razı olsun.” dedi
Kaynak:Zekeriya BİCAN - SEKİZİNCİ ŞEHİR İZ BIRAKANLAR