İĞDE
(PİŞOT)'nin YARARLARI :
YALANCI İĞDE
(PİŞOT):
Çıçırgan Otu ya da Yer İğde
(pişot)si (Lat. Hippophae rhamnoides) İğde (pişot)giller ailesindendir. 10 m.
yüksekliğinde, dikenli bir ağaçtır. Genç dalları gümüş gibi parlak olur; daha
sonra pas tutmuş gibi rengi solar; ucu 7 cm. dikendir. Yaprakları boğumlu, üstü
koyu yeşil-gri, altı sarımsı veya beyaz, gümüş gibi parlaktır. Çiçekleri çift
eşeylidir. Küçük çekirdekli yemişinin rengi kırmızı veya sarımsı, tadı ekşidir.
Yemişi şıralı, yumuşak ve çabuk ezilir. Dağlık bölgelerde, göl ve akarsuların
kıyılarında, kumlu ve taşlı bölgelerde yetişir. Hammadde olarak pişmiş yemişi
toplanır. Yemişi hava soğuyunca (-15C°) çırpılarak toplanır.
TIPTA:
İltihaba karşı, mikrop öldürücü,
ağrı kesici, yaraları tedavi edici özelliklere sahiptir. Şırası sıkılıp
alındıktan sonra, kalan kısmı, kurutulur ve sonra bitki yağında bekletilir.Bu
işlem birkaç aşamadan geçirilir ve sonuçta yalancı iğde (pişot) yağı elde
edilir. Çıçırgan yağı, ciltte, mukozada oluşan çeşitli yaraları tedavi eder. Bu
yüzden, bu yağ, yemek borusundaki zararlı şişliklerde, mide ve oniki parmak
bağırsağındaki yara hastalığında, ayrıca rahim ağzı iltihabında ve başka
jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Çıçırgan yağı, cilt
hastalıklarında (egzema, erpes), uzun zamandır iyileşmeyen yaraların
tedavisinde olumlu sonuç verir. Tibet hekimliğinde, çıçırganın yaprakları
romatizmada kompres olarak kullanılır. Çıçırgan yağından iltihaplı
hastalıklarda ağrıyı azaltmak ve dindirmek için yararlanırlar.
Meyveleri ve yalancı iğde (pişot)Kozmetik
amaçla, çıçırgan yağından özel bir maske hazırlanarak, ciltteki çeşitli
lekeleri, sivilcileri gidermek için ve saç dökülmesinde faydalanılır.
Çıçırgan yağı, mide suyunun fazla
salgılanmasını azaltır; karaciğer hastalığında rastlanılan zehirlenmelere karşı
etkilidir. Çıçırganın yağında katı yağı asitleri (linol, lipolen), yağda eriyen
vitaminler (retinol, tokoferol), fosfolipitler, bitki sterinleri çok sayıda
bulunur; aterosklerozu önlemekte kullanılır. Çıçırgan yağı, kandaki kolestrol düzeyinde
azalma olunca da kullanılabilir.
Çıçırgan yağı, eczanelerde 50-100
ml.'lik cam şişelerde satılır. Ondaki karotinoillerin oranı %30 mg., %180
mg.'dır. Ciltteki yaraları tedavi ederken, gazlı bezi çıçırgan yağında
ıslatarak, hastalıklı bölge örtülür. Bu işlem her gün tekrarlanarak uygulanır.
Yemek borusundaki zararlı
şişliklerin tedavisinde, günde 2-3 kez, 1/2 yemek kaşığı çıçırgan yağı verilir.
Mide ve on iki parmak bağırsağının yaralarında ise, 2-3 kez yemekten 30-40
dakika önce, l çay kaşığı içilir. Rahim yaralarının tedavisinde, yuvarlanmış
gazlı bez, çıçırgan yağında (5-10 mg.) ıslatılır ve rahim ağzındaki yaraya
yapıştırılır. Her gün değiştirilmelidir. Kolpit tedavide 10-15; endoservisittet
ve rahim ağzı erozyonunda 8-12 kez işlem uygulanır. Gerektiğinde 4-6 hafta
dinlendikten sonra tedaviye devam edilebilir. Çıçırganın yemişi, polivitaminli
bir maddedir. Ondan ayrıca reçel, jöle, şarap hazırlanır.
TÜRLERİ:
Hippophae rhamnoides
Hippophae salicifolia
Hippophae tibetana
Yalancı İğde (pişot) Nedir, Yalancı İğde (pişot) Neye İyi Gelir:
Yalancı iğde (pişot) (Hippophae
rhamnoides); diğer isimleri; yabani iğde (pişot), kır iğde (pişot)si, yer iğde
(pişot)si, kum iğde (pişot)si, çay dikeni, deniz ak dikeni, dağ iğde (pişot)si,
karga dikeni, Çıçırgan Otu ve Sincan bitkisi.
İğde (pişot)giller ailesindendir.
8-10m yüksekliğinde dikenli bir ağaçtır.
Yalancı İğde (pişot)nin taze genç dalları gümüş gibi parlak olur; sonra pas
tutmuş gibi rengi solar; ucu dikendir. Yaprakları boğumlu, üstü koyu yeşil-gri,
altı sarımsı veya beyaz, gümüş gibi parlaktır.
Küçük çekirdekli yemişinin rengi
kırmızı veya sarımsı veya turuncuya çalar, tadı epey ekşidir. Yemişi
yumuşaktır. Dağlık bölgelerde, göl ve akarsuların kıyılarında, kumlu ve taşlı
bölgelerde yetişir.
Yalancı İğde (pişot) yemişleri
havalar soğuyunca çırpılarak toplanır.
Yalancı İğde (pişot) yaygın
olarak tarihte Türkler tarafından ordunun ve atların beslenmesinde
kullanılmıştır. Tarihin en büyük önderlerinden Cengizhan’ın ordusuna ve
atlarına yalancı iğde (pişot) yedirdiğini ayrıca kayıt etmek gerekir!
Yalancı İğde (pişot) fonksiyonel
gıdaların en önemlilerindendir. Fonksiyonel Gıda demek; içerdiği bileşen
özelliklerinden dolayı “besleyici, hastalıklardan koruyucu, tedavi edici” gıda
demektir.
Yalancı İğde (pişot) ağrılara iyi
gelir, gençleştirir dinçleştirir.
Yalancı İğde (pişot); bağışıklık (immun) sistemini güçlendirir. Grip türleri
başta olmak üzere virüs enfeksiyonları ve diğer enefksiyonlarda yararlıdır.
Yalancı İğde; sindirim sistemi
yaralarını yani ülseri ve reflüyü iyileştirir.
Yalancı İğde; şeker hastalığına, kolesterolü yüksekliğine, karaciğer
yağlanmasına, kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
Yalancı İğde (pişot); yaşlanma
sürecini yavaşlatır. Yalancı İğde (pişot); hücre yenilenmesini sağlama etkisi
konusunda İncir, Zeytin ile beraber en güçlü 3 üründen biridir.
Yalancı İğde (pişot); cilt
yaralarını ve her türlü yarayı iyileştirir. Yalancı İğde (pişot) romatizmal
hastalıklarda iyi gelir.
Yalancı İğde (pişot) içeriğinde
diğer tüm kaynaklardan çok daha fazla palmitoleik asit yani Omega 7 yani
Lipokin vardır; % 31!
Palmitoleik asit; Sızma
Zeytinyağında % 4, Kayısı çekirdeğinde % 1,5 vardır!
Bu palmitoleik asit; iltihaplanma, şeker hastalığı ve karaciğerde yağlanma gibi
hastalıkların önlemede çok önemlidir.
Yalancı İğde (pişot)’nin sarı
turuncu meyveleri yenir, meyve suyu yapılır, yaprağı çay olarak kullanılır.
Yalancı İğde; C Vitamini, E Vitamini, karotenoidler de içerir.