Elazığ Aileleri+

Basında Mared+

PALU-DÜKKÂNÖNÜ CAMİİ


 23.11.2010 23:32:07   1078 kez okundu.

PALU-DÜKKÂNÖNÜ CAMİİ

PALU-DÜKKÂNÖNÜ CAMİİ

 

            Palu Kalesinin batısında ve Kara Cimşit Camisinin 200-250 m. kuzey doğusunda harap bir Osmanlı camiidir. Yapısı itibarı ile diğerlerinden daha yeni olan bu eserin inşa tarihi, kitabesi olmadığı için tespit edilememiştir.

            Düz ve toprak damı tamamen çökmüştür. Caminin güneydoğu köşesine düşen kapısı, dışa açılır. Minarenin; duvar yüksekliğindeki kürsüsü ile 5-6 basamaktan oluşan pabucu sağlamdır. Minare girişi ise dışa verilmiştir. Kesme taştan yapılan minarenin diğer kısımları yıkılmıştır.

            Yapının, kesme taştan yapılmış duvarları gibi kapı ve pencere iskeletleri de sağlamdır. Ancak doğu duvarındaki giriş kapısının üstündeki kitabe, çıkarıldığı için yeri boştur. Biraz yukarıda bir hilal ve hemen altında da taşa kabartma olarak altı kenarlı bir yıldız kazınmıştır.

             Dam, sütunlara yerleştirilen 12 kemerin üzerine konmuştur. Ancak tavan çöktükten sonra sütun ve kemerlerin çoğu da devrilmiştir. Kesme taşların hepsi, caminin içinde ve yıkıldığı yerdedir.

            Sekiz pencereli ve 5 sahınlı olan caminin sütunlarını oluşturan silindir biçimindeki kesme taşlar, ortalarına yerleştirilmiş demir kazıklarla birbirine bağlanmıştır. Hâlâ o demirler, taşların göbeğinde durmaktadır.

            Üçer kemerli sahınları oluşturan taştan 8 sütunun bir kaçı, bütün ihtişamı ile yerli yerindedir. Ancak bunlardan birinin 7 köşeli (yedigen) oluşu, dikkat çeker. Çünkü diğerleri silindir biçimindedir. Dolaysıyla bu sütunun sonradan yapıldığı anlaşılır.

            Cami iç sıvasının çamur olması, kanaatimce yerin yüksek olması nedeniyle soğuğa karşı alınmış bir tedbirdir. Çünkü orada şu an için bile mevcut evler ve yıkılan bina kalıntıları kerpiç, sıvaları da çamurdandır. Bu hal biraz da yöre sanatının gereğidir.

            Caminin mihrabı sağlamdır. Oyma ve kesme taşları ile mihrabın iki tarafındaki sakal-ı şerif için yapılan küçük toprak muhafazalar, yerli yerindedir.

            Yıkılmış ve metruk durumda olan caminin güney batı köşesinde, aşağıdan cami önüne verilmiş taş basamaklı bir merdiven bulunur.

 

YUKARI FIRATTA TARİHİ ESERLER   Lütfi PARLAK

 

 


Yorum Yap


Yazili Resim



Bu Habere Hiç Yorum Yapılmamış

0


Duyurular


Tümünü Gör

Yönetim Kurulu


Tümünü Gör

Anket

MARED ÇALIŞMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ


 


Tümünü Gör

Bugün : 1891   Son 1 Hafta : 20863   Son 1 Ay : 69022   Son 12 Ay: 913505