ÇÖTELİZADE MEHMET BEY, 1901-1905 YILLARI ARASINDA ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMIŞTIR…
İSHAK PAŞA OĞLU ÇÖTELİZADE MEHMET BEY, 01.07.1870 yılında Yığınki’de doğmuş, 26.04.1914 yılında vefat etmiştir. Yığınki Mezarlığına defnedilmiştir. Babası Çötelizade İSHAK PAŞA’dır. Annesi Hatice Hanım’dır. Çötelizade Mehmet Beyin Birinci Eşi Palu Beylerinden Mehmet beyin kızı Rabia hanımdır Evliliklerinden Fitnet Hanım olmuştur. İkinci Eşi Harput Müftüsü Tellalzade Hacı Mehmet Bey Kızı Ayşe hanımdır. Evliliklerinden Saim Bey ve Dr. Selahattin bey olmuştur.
ÇÖTELİZADE MEHMET BEY’İN Erkek kardeşi Muhittin Beydir. Muhittin Çöteli Bey, Aliye hanımla evlenmiş Bir kızı, Bir oğlu olmuştur. Kızı Faika hanım evlenmemıştır. Oğlu Faik Beydir Muhittin Bey, Elazığ’dan Üç devre Millet Vekili seçilmiştir.ÇÖTELİZADE MEHMET BEYİN Kız kardeşi Fitnet hanım Amcası Muhittin Çöteli'nin oğlu, Faik Beyle evlenmiş. Fitnet Hanımın bir oğlu olmuş. Albay Zülfü Çöteli Beydir, Zamanın İstanbul İl Jandarma alay komtanlığını yaptı. Daha sonra Bitlis bölge Jandarma komtanıiken emekliye ayrıldı. Emekliliğinden sonra İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü yaptı. Merhumdur.
SAİM bey’in
ilk eşi kuylu köyünden Kuylulu Binbaşılardan Refika hanımdır, Rafika hanımdan
Bir Oğlu Bir Kızı olmuştur. İkinci eşi Harputlu Hacı Hakkı Efendilerden Vasıf Uğurtaş'ın Kızı Behice Hanımdır. Behice
hanımdan beş kızı olmuştur. Çocuklarının adları aşağıya çıkartılmıştır. SAİM Bey, Elazığ Muallim Mektebi Mezunudur.
Elazığ, Artvin Hapishane Müdürlüğü. Elazığ Devlet Hastanesi Müdürlüğü. Sivrice,
Karakoçan, Palu ve Baskil 'de Tahirat Katipliği. Diyarbakır ve Bitlis'te Sivil
Savunma Müdürlüğü yaptı. Daha sonra Diyarbakır ili Çüngüş
ilçesi kaymakamlığına vekaleten atandı bu görevi ifa ederken Vefat ettti.
Yığınki Mezarlığına Defnedildi. (D.1901 Ö.1960) Dr. Selahattin Beyin, iki oğlu
olmuş Fırat ve Polat İktisat Mezunudur.
Dr. Selahattin Bey,Aydın, Diyarbakır ve
Elazığ Devlet Hastanesinde görev yapmış. Daha sonra İstanbul'a
yerleşmiş, Merhumdur.
Saim Beyin İlk Eşinden Olan Çocukları. Sıhhıye Kıdemli Başçavuş Mehmet Bey ve Kamer Hanım Ev Hanımıdır. İkiside vefat Etmişlerdir.
Saim Beyin İkinci Eşinden olan Çocukları / Av. Sema Hanım / Emekli Banka Müdürü Yıldız Hanım / Üstdüzey Memur Zühal Hanım / Prof.Dr. Ülker Hanım / Öğretmen Merih Hanım.
Saim Beyin ve Dr. Selahattin Beyin çocukları İstanbul ve Ankarada İkamet etmektedirler.
ÇÖTELİ AİLESİ; Büyük Selçuklu Devleti zamanında, Türkmenistan'dan gelerek önce Van İline bağlı Çatak İlçesine yerleşilmiş, daha sonraki yıllarda Çatak’tan göç ederek Erzurum'a bağlı Çadeli Beldesine yerleşmişlerdir. 14. yy başlarında ERZURUM ili ÇADELİ beldesinden göç ederek HARPUT'A (ELAZIĞ) gelen, kökleri TÜRKMENİSTAN olan büyük bir Ailenin fertleri Çöteliler, 200 yılı aşkın süre Harput ve Elazığ’da Osmanlı beyliği yapmışlar. ÇÖTELİLER, Oğuz Türkleri Bozok Kolu Tokar / Töker / Döğer, Soyundandır. Döger / Dürüp toplar anlamındadır.
Diyarbakır Eyalt valisi, (Miri Umera) Çötelizade İbrahim Paşa ve Çötelizade İshak Paşa, Diyarbakır’a gitmeyip, Eyaleti Harput’tan yönetip Harput’un Eyalet olmasında etken olmuşlardır.
Çöteliler Harputa ve Elazığa büyük emek vermişler Elazığ’ın Mezra’da kurulmasında resmen öncülük etmişlerdir.O zamanlar, bu gibi şehirler, Valilerin Umeray-ı Beldeden tayin ettikleri kişiler vasıtasıyla idare edilirmiş bununla beraber bu iş için tayin olunan beylerin hangi kariyede otururlar ise otursun orası, Merkezi hükümet ilan edilirmiş. Çötelizadeler de beynel-Ümeradan olduklarından, Harput’un gelişmeye müsait olmadığını, zamanın Valisi Reşit Mehmet Paşa (1834) ile görüşerek, Şehrin mezrede kurulması karara bağlanmış. Atanan Çötelizadeler’de Mezra(Elazığ)’da oturduklarından Kanun gereği Şimdiki Elazığ'da Yerleşmeye karar verilmiş, Çötelizade İBRAHİM PAŞA Konağı valilik emrine verilerek, Hükümet 1834 Yılında Göreve başlamıştır. Bu Meyanda Hoş, Sarnı, Hoğu gibi köylerde de Hükümet Kurulduğu Sabittir (Hicri 1301 Salnamesinden).
Mamuretül-Aziz adı,1862’de Abdülaziz’in Valilerinden İsmail Paşa tarafından verilmiş ve 1879 yılında Vilayet olmuştur.
Kaynak Oktay Çöteli
Yazılarınız için teşekkürler
Yazınızı begendim adım ishak çötelioğlu ben saim beyin toronu mehmet çötelioğlunun ogluyum kardeşim gül çötelioğlu 2001 yılında öldü onun 2 çocugu var ikiside ankarada oturmaktadırlar adları hasan ve ali gülec ben ishak çötelioğlu hocagildenlerden necmettin beyin kızıyla evlendim bursada oturuyorum adımın çıkmadıgı için yazmak istedim halalrımın isimlri çıkınca neden bizimde ismimiz niye yok dedim bursada ikamet ediyorum eşim ve ben emekliyiz teşekkürlerimle.