HARPUT-ZEYNEP ÇEŞMESİ
Harput’un kuzeyinde, Esediye Camii harabelerinin üst tarafında ve mahalle arasında olan oldukça eski bir çeşmedir. Pafta 11, parsel 401'de kayıtlı taş kemerli klasik bir Osmanlı yapısıdır.
Biri suyun aktığı yerde, diğeri çeşmenin önünde olmak üzere taştan yapılmış iki yalağı vardır. Su tasını koymak için lülenin yanlarına iki taka açılmıştır. Tasın bağlı olduğu zincir için çeşmenin üstündeki taşa yerleştirilmiş bir kanca, hâlâ yerindedir. İkinci bir kanca da dış kemerin alınlığındadır. Bu kanca, sakaların sırtına aldıkları ağaç askılığın asıldığı yerdir.
Ağaç askılık sırta alınan ve iki ucundan sarkıtılan iplere bağlı iki kovadan oluşur. Kolların yorulmaması için ağırlık, ağaçla sırta yayılmış olur. İşte sakalık adı verilen bu aletin asılması için yukarıya bir çengel konmuştur.
Çeşme; yaklaşık 2 m. yükseklikte ve 1,5 m. derinlikte beşik tonozlu bir eyvandan oluşur. Tavan eşit aralıklarla yapılmış iki kemerle sağlamlaştırılmıştır. Tonozun içindeki ve dıştaki kemerler, kesme taştan yapılmıştır.
Kitabesi olmadığı için eserin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmez.
Diğer Harput çeşmeleri gibi tek eyvanlı faal bir çeşmedir.
YUKARI FIRATTA TARİHİ ESERLER Lütfi PARLAK
çeşmenin eski bir fotoğrafını bulmak mümkün mü acaba.. yalaklar yok suanda..