www.harputdh.gov.tr
Hastanemizin Tarihçesi
HASTANE TANITIMI
1969 da Elazığ SSK Hastanesi olarak kurulan hastanemiz 2005 yılında Sağlık Bakanlığına Elazığ Harput Devlet Hastanesi olarak hizmetlerine devam etmiştir.
Hastanemiz 317yatak, 45 poliklinik, 579 personeliyle birlikte sağlık hizmeti vermektedir. Arsa yüzölçümü 25.900 m2 bina toplam inşaat alanı 17.499m2 olan hastanemiz 1993 yılındaki ek bina yapımı, tadilat ve yenileştirmeler sonucu toplam 4 ana bloktan oluşmaktadır.
A Blok: Acil Servis, laboratuarlar, Yataklı Servisler, Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi,Fizik Tedavi Ünitesi v.b.
B Blok: İdari servisler, Eczane, Endoskopi, SFT, Odyoloji,Yataklı Servisler, Koroner Yoğun Bakım,Doğumhane,Ameliyathaneler,Hemodiyaliz Servisi v.b.
C Blok: Poliklinikler,Hasta Hakları, Sağlık Kurulu,Arşiv,İstatistik v.b.
D Blok: Muhasebe, Satın Alma, Ayniyat, Hemşire Lojmanı v.b.
Hastanemizin Sağlık Bakanlığına devrinden sonra Yoğun Bakım Üniteleri, Endoskopi, Solunum Fonksiyon Testi, Odyoloji, EEG, EMG,eforlu EKG, Mamografi, Patoloji Laboratuarı,Kan Merkezi. Yeni Doğan v.b. üniteler açılmış olup bir çok ünitenin de ( Poliklinikler, Yataklı Servisler, Diyaliz, Fizik Tedavi,Yemekhane, Mutfak v.b) iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
Harput Devlet Hastanesi Serüveninde Gelinen Yol;
Hastanemiz Bünyesinde kurulan Evde Bakım Birimi’nde; yatağa bağımlı hastalarımızın düzenli tedavi, sonda ve katater takipleri evlerinde yapılmaktadır.
İlimizin tüm acil kan ihtiyaçları 2008 yılında hastanemizde kurulan Kan Merkezi tarafından karşılanmaktadır.
Hastanemizde 2009 yılında kurulan Mavi Kod çağrı sistemi ile acil müdahaleye ihtiyacı olan hastalarımıza en kısa sürede aracısız iletişimle müdahale olanağı sunulmaktadır.
Hastanemiz poliklinik ve acil servisinde mevcut KİOSK cihazları sayesinde müraacat birimine gerek kalmadan direk TC kimlik numarası veya hastaneden ücretsiz olarak temin edilebilecek manyetik kartlarla(kronik hastalar için) provizyon otomatik olarak alınabilecek ekrandaki polikliniklerden tercih ettiğiniz hekime beklemeden sıra alınabilmektedir.
PACS (görüntülü arşivleme ve iletişim sistemleri) ile medikal görüntüler (röntgen vb.)’e hekimin direk ve kısa sürede ulaşması sağlanmış olup arşivleme kolaylığı sağlanmıştır.
Online laboratuvar ile hastalarımız tetkik sonuçlarını provizyon numaraları ile internet üzerinden görebilmektedirler.
Özofagoskopi, Gastroskopi, Duedonoskopi gibi endoskopik işlemler hastanemize alınan video endoskopi ve bronkoskopi cihazı ile tam teşekküllü bir sistem haline getirilmiştir.Bu hizmetlerimizle kulak-burun-boğaz ve akciğerlerdeki çeşitli hastalıkların tanısı da kısa süre zarfında konmakta ve tedavisi yapılmaktadır.
Yenidoğan işitme tarama testi dediğimiz ‘’otoakustik emisyon testi’’Hastanemizde yapılmaya başlamıştır. Bu test sayesinde erken tanı konan işitme engelli çocukların erken tedavi ile konuşma gelişimleri gecikmemiş ve normal birey olarak topluma kazandırılmış olacaktır. Test hastaya uygun kulak problarıyla, acısız ve ağrısız birkaç dakikada yapılmaktadır.
Katarakt ameliyatlarında kullanılan Fako Cihazı ( maximum 3 mm kesi ile operasyonu yapabilen ) teknolojik gelişime uygun haliyle hastanemizde Göz Uzmanlarımız tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Laboratuarlarımızda 2700 test kapasitesi ile biyokimya cihazı, 80 test kapasitesi ile hormon cihazı ve 150 test kapasitesi ile kan sayım cihazları alınmış olup kalibrasyonlarının düzenli olarak yapılması ile güvenilir ve hızlı sonuçlar elde edilmektedir.
Yoğun bakımlarda temel destek üniteleri kullanılarak insan yaşamına dair her türlü bakımın eğitimli personellerle verilmesi sağlanmaktadır.
Daha önce iki Ultrason Birimi hizmet verirken Kadın-Doğuma yönelik iki ultrason cihazı daha alınarak görüntüleme sistemleri daha etkin kullanılmaya başlanmıştır.
Halka hizmet ön planda tutulduğundan danışmanlık birimi kurulmuş; yaşlılarımızın, engelli vatandaşlarımızın ve yardıma ihtiyacı olan herkes için bu birim faal bir şekilde hizmete sunulmuştur.
Ameliyatta hastasının durumunu merak eden yakınları için ameliyathane önüne LCD ekranlar konmuş ve hasta yakınlarımızın endişeli bekleyişleri azaltılmaya çalışılmıştır.
Çalışanlarımızın ve hastalarımızın konforu düşünülerek bekleme ve çalışma koltukları alınmıştır. Hastane görünümünden uzak bir hava vermek, hastalarımızı bir konukseverlik içerisinde ağırlayabilmek için oturma grupları çeşitli yerlere konumlandırılmıştır.
Hekim Seçme Hakkının hastanemizde %100 uygulanması için poliklinik sayısı arttırılmış ve hastalarımızın istediği hekime gidip muayene olabilmeleri sağlanmıştır.
Her ay uzman hekimlerimiz tarafından halka yönelik konferanslar düzenlenerek gerek hastane içinden (refakatçi, ziyaretçi, hasta) gerekse dışından gelen halkımızın sağlıklı yaşam şekillerine ulaşması için çalışmalar yapılmaktadır.
Diyalize giren hastalarımızın ulaşım problemi hastanemizin temin ettiği araçlarla ortadan kaldırılmıştır.
Sosyal Hizmet Uzmanı ve diğer çalışanları ile bir aile ortamı içerisinde hastalarımızın diyalize girmeleri sağlanmakta okuma-yazma bilmeyen hastalarımıza eğitim verilmektedir.
Fizik Tedavi Ünitesi yenilenmiş; fiziki çevre düzenlenmesi yapılmış,cihaz sayısı arttırılmış ve teknik donanım yönünden zenginleştirilmiştir.
Hizmet içi eğitimler, halk eğitimleri ve toplantılar için 70 kişilik konferans salonu ve internet bağlantılı kütüphane hizmete açılmıştır.
Poliklinik binamızda ve hastanemizde muhtelif yerlerindeki LCD monitörlerden hastalarımızın doktorlarını seçmelerini ve sıralarını takip etmeleri sağlanmakta aynı zamanda Halk Sağlığı ve Hasta Hakları Eğitimleri verilmektedir.
Hastanemiz 24 saat güvenlik kameraları ile izlenmekte olup hastane güvenliği özel güvenlik şirketi tarafından sağlanmaktadır.
Hastanemize 2004 yılında Bebek Dostu Hastane ünvanı verilmiş , 2005 yılında Hasta Hakları ve Hekim Seçme Uygulamasına başlanması ile hastanemizde yaşanabilecek hasta hakları ihlalleri ile birlikte ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi, sağlık hizmetlerinin hasta memnuniyetine uygun ve insan onuruna yakışır bir şekilde sunulmasını ilke edinmiştir.
01.08.2007 itibariyle hastanemiz bünyesinde Sosyal Servis kurularak taburcu olan hastalarla görüşmeler yapıp; memnuniyet, şikayet ve önerileri öğrenilerek daha kaliteli hizmet sunumu hedeflenmektedir.
Ve Serüveni ISO 9001:2008 Kalite Belgesini Alarak Taçlandırdık…
Sonuç olarak; bilime, beceriye ve kollektif çalışmaya dayanan ekip hizmeti, tıbbın ve teknolojinin imkanlarıyla birleştirilerek çok yol katedilmiş ve gözle görülür bir şekilde değişen Elazığ Harput Devlet Hastanesi çağdaş ve yeni yüzü ile Elazığlılara hizmet vermeye devam etmektedir.