Elazığ Aileleri+

BASKİL


 4.2.2010 18:16:05   3627 kez okundu.

BASKİL

 

BASKİL BELEDİYESİ RESMİ WEB SİTESİ



TARİH

Baskil ve yöresinde ilk tunç çağına ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Özelikle Fırat Havzası birçok kavimlerin iskanına sahne olmuş Hititler burada uzun süreli hakimiyet kurmuşlardır. Daha sonra asur ve Urartular Baskil yöresini ele geçirmişlerdir. Ardından pers ve Makedon istilası başlamış ve en son Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Karakaya Barajı kurtarma kazılarında o dönemlere ait bir çok eski eser gün ışığına çıkarılmıştır. Baskil ve çevresinde ilk İslamiyet hakimiyeti Sasanilerle başlar ve daha sonra Selçukluların Anadolu’ya girmeleriyle buralar Artuklu Beyliği’nin elinde kalmıştır. Bir süre Anadolu Selçuklu Devleti’nin hakimiyeti sürdükten sonra 1514 yılında Yavuz’un doğu seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. İlçe Cumhuriyete kadar Harput'a bağlı bir belde olarak yönetilmiştir. İlçe teşkilatı ilk olarak şimdiki bulunan yere 3 km. mesafedeki eski Baskil mahallesinde kurulmuştur. 1928 yılında ilçe Şefkat mahallesine taşınmış bir süre sonra, tekrar eski yerine nakledilmiştir. Devlet Demiryollarının yapılmasından sonra 1933 yılında ilçe bugünkü yerleşim yerine yerleşmiştir. İlçe birbirinden uzak 4 mahalleden meydana gelmiştir. Bu mahalleler Baskil, Nazaruşağı, Odabaşı ve Şefkattir. İlçeye bağlı 62 köy ve 203 mezra mevcuttur.

4.2 COĞRAFİ DURUM

Baskil ilçesi idare bakımından Elazığ iline bağlıdır. Doğusunda Elazığ, güneydoğusunda Sivrice ilçesi, batısında Karakaya Baraj gölü ve Malatya ili Arguvan İlçesi , Güneyinde Kale ve Doğan yol İlçeleri, Kuzeyinde Keban ilçesi ile çevrili olan Baskil düz bir arazi üzerine kurulmuş olup; tepe ve dağ yükseltileri ile çevrilmiştir.  İlçenin yüzölçümü  1195 km2  rakımı 1240 m.'dir. Baskil gömük vadilerin yer aldığı bir plato sahasıdır. Doğuda Uluova ve Murat vadisi, batıda  Fırat dirseği ile sarılan Baskil Dağları ile adeta ada gibi çevresindeki sahalardan ayrılmış, en yüksek yerler kuzey ve doğuda görülmektedir. Buradaki yükseklikler 2000 m. yi bulmaktadır. Fırat vadisindeki en yüksek yer 500 m. civarındadır. Yamaçlar dik ve genellikle çıplaktır. Dağlar ve tepeler ilçe üzerinde önemli bir yer işgal etmektedirler. İlçenin en yüksek dağı Hasan dağı olup 2110 m’dir. Güneydeki Hamam tepesi 1639 metre, Harabakayış dağı 1390 metre, Torosların devamı Meydancık dağlarıdır. İlçenin büyük bir kısmını fosen kalkerleri kaplamaktadır.

4.3 SAĞLIK

İlçede 1 sağlık ocağı bu sağlık ocağında 6 hekim, 15 sağlık personeli hizmet vermektedir. A.Kuluşağı’nda ve Kuşsarayı’nda bulunan sağlık ocaklarında toplam 12 personel sağlık hizmeti vermektedir. Ayrıca ilçe merkezinde 6, köylerinde 17 olmak üzere toplam 23 sağlık evi mevcuttur.

4.4 EĞİTİM ve KÜLTÜR

4.4.1 Mevcut Okul Durumu

 

Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu Sayısı

Müstakil Sınıflı İlköğretim Okulu Sayısı

Y.İ.B.O

Toplam İlköğretim Okulu Sayısı

Genel Lise

Meslek Lisesi Sayısı

Lise Toplamı

 

Köy

Merkez

Toplam

Köy

Merkez

Toplam

Köy

Merkez

Toplam

 

 

 

 

57

2

59

2

2

4

1

-

1

64

-

1

1
















 

4.4.2 Kültür

İlçenin kültürel özelikleri Elazığ ili’nin aynısıdır. Efsane olarak bilinen ilçenin Kale Köyü sınırları içerisinde bulunan Abdulvahap ziyaretidir. Zamanında bölgeye gelen Kırklarbaşı’nın kızına Abdulvahap'ın gönlü düşer. Abdulvahap kız ile buluşup konuştuğu sırada yakalanır ve aynı yerde şehit edilir. Kızın adı Gelincik’tir. Kızı babasına götürürler, babası kızı öldürtür. Abdulvahap ile kızın mezarı birbirine 200 m uzaktır.

Tarihi eser olarak Hititlerden kalma muşar dağında günümüze kadar özeliklerini koruyan bir kilise mevcut olup etrafı harabe şehir olarak görünmektedir.

Turistik değer olarak, Doğancık Köyü sınırları içerisinde Hasanbaba Ziyareti, Su yatağı Köyü sınırları içerisinde Abdulvahap Ziyareti ve kilise ile Karakaya Baraj gölü gezilip görülmesi gereken yerlerdir.

4.5 TARIM ve HAVYANCILIK

Tarım ve ziraat ilçenin başlıca geçim kaynağıdır. Özellikle kayısı üretimi giderek artmış en önemli geçim kaynağı durumuna gelmiştir. Zirai alanda buğday ve mercimek ekimi ön sırayı alır. Bunların yanı sıra bölgede sebzecilik de giderek gelişmiştir.

İlçede hayvancılık yapılmakta ise de tarım kadar etkin değildir.

4.6 SANAYİ

Genel olarak ilçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. 1996 yılında ilçede kurulan kayısı entegre tesisi il özel idare müdürlüğünce yapılmıştır. İşletmeciliği ihale ile özel şahsa verilmiştir. Bunun dışında elektrikle çalışan 2 adet un değirmeni mevcuttur. Ayrıca küçük ticari işletmeler de vardır. Yörede kayısıcılık bir gelir kaynağıdır. Son zamanlarda seracılık ve arıcılık da gelişme göstermiştir.

4.7 ULAŞIM ve ALTYAPI

İlçenin önemli bir ulaşım problemi yoktur. Altyapı genelde tamamlanmıştır. Elazığ İli ile ulaşım karayolu ve demiryolu ile yapılmaktadır. İlçenin Elazığ'a uzaklığı 38 km. dir. Ayrıca Malatya ile Karakaya Barajı üzerinden feribotla, demiryolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Malatya’ya olan uzaklık 80 km dir. Bütün köylerde telefon ve elektrik vardır.

 



       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       
 
 




Yorum Yap


Yazili Resim



Bu Habere Hiç Yorum Yapılmamış

0


Duyurular


Tümünü Gör

Yönetim Kurulu


Tümünü Gör

Anket

MARED ÇALIŞMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ


 


Tümünü Gör

Bugün : 580   Son 1 Hafta : 10961   Son 1 Ay : 175978   Son 12 Ay: 175978