![]() | Arslaniye(Esediye)Medresesi 1518 tarihli defterde muhtemelen Bahaüddin Medresesi olarak zikredilen medrese olmalıdır. Medrese, camii ve zaviye ile birlikte bir külliye teşkil etmektedir. Medresenin kesin inşa tarihi belli olmamakla beraber, Selçuklu ve Artuklular zamanınıda yapılmış olabileceği, bugün mevcut olmayan fakat 20-30 yıl kadar önce metruk bir halde bulunduğu ifade edilen avlusunun methalindeki üslup ve mimari özelliklerine istinaden ileri sürülmüştür. Söz konusu methalin üst köşelerini teşkil eden iki tarafındaki evvelce mevcut olduğu bildirilen arslan kabartmasından da bahsedilmektedir ki, isminin buradan geldiği tahmin olunmaktadır. Belki de Külliyeyi Artuklu Fahrettin Kara Arslan inşa ettirmiş olduğundan, Arslaniye adını almıştır. |
Ulu Camii
Harput’ta Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından H. 551 (M 1156-1157) yılında yaptırılan camii, Anadoludaki en eski ve en önemli yapılardan birisidir.Cami; dikdörtgen planlı, dışa kapalı görünümlü olup, minaresinin eğri durumda oluşu ve tuğlalarının süsleme öğesi olarak kullanılması bakımından ilginçtir. Harim son cemaat ve avlu olmak üzere üç bölümden yapılmıştır.
Kuşunlu Camii
Harput’ta Osmanlı devri camilerinin en güzel örneği olup, kare yapılı, üzeri büyük bir kubbe ile örtülü ve kubbeye giriş trompludur. Kubbe kasnağında dört penceresi olup, mihrabı sade bir niş biçimindedir. Son cemaat mahalli üç kubbelidir. Kubbelerin üzeri kurşunla kaplıdır. Harim kapısı yonca şeklinde olup, minaresi kesme taştan yapılmıştır
Ağa Camii
Harput’un girişinde solda yer almaktadır. Yapı tamamen harap olmasına rağmen minaresi mevcuttur. Harput Müzesindeki kitabesine göre 1559 yılında Pervane Ağa tarafından yaptırılmıştır Ahmetbey Camii
Harput’un girişinde sağda yer almaktadır. Harap olan yapı, Osmanlıların ilk sancak beylerinden Karaçinzade Ahmet Bey tarafından 1515 yılında yaptırılmıştır.
Yusuf Ziya Paşa Camii
Bu cami Keban İlçesinde bulunmaktadır. Medresesi, kütüphanesi, şadırvan ve haziresi olan bir külliye halindedir. Birinci Abdülhamit’in saltanatı sırasında Keban’da eminlik yapmış bulunan Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin etrafı duvarlarla çevrilidir. Caminin harimi kare planlı olup üzeri dört sütun üzerine oturtulan kubbe ile örtülüdür. Mihrap sade bir şekilde, minber ise gayet güzel taş işçiliği göstermektedir. Revaklı son cemaat mahallinin orta kısmı kubbe, yan kısımları tonozlarla örtülüdür. Batıda yer alan minare müstakil olup sekizgen kaideli ve çokgen gövdelidir.Şadırvan, sekizgen planlı olup üzerini örten kubbe bugün mevcut değildir.
Kütüphane, camii’nin batısında yer almaktadır. İki katlı olan yapının üzeri kubbe ile örtülmüştür. 1810 yıllarında yapıldığı üzerindeki kitabesinden anlaşılmaktadır.
Palu’da bulunan bu cami, dikdörtgen planlı olup üzeri düz damla örtülüdür. İçi sütun ve payelerle üç nefe ayrılmıştır. Mihrap, taş işçiliği göstermektedir. Minarenin yalnız kaide kısmı mevcuttur.
Yeşil Minareli Camii
Eski Palu’da bulunan bu caminin yalnız minaresi mevcuttur. Minare, yeşil sırlı tuğla ile örtülüdür